Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 ianuarie 2019, 16:33 Natura şi turismul views 16324
Pomul de Crăciun poate fi folosit în gospodărie sau în scopuri ecologice
22 ianuarie 2019, 16:33 Natura şi turismul views 16324

Pomul de Crăciun poate fi folosit în gospodărie sau în scopuri ecologice

Odată cu sărbătoarea de Bobotează, şirul sărbătorilor de iarnă s-a consumat, iar specialiştii recomandă mai multe soluţii de întrebuinţare a brazilor naturali de Crăciun. Astfel, cel mai important pom din an poate fi folosit pentru araci, compost, borduri pentru grădină etc.

"Într-o gospodărie este mereu nevoie de araci pentru susținerea unor legume precum tomatele sau castraveții, așa că, bine curățat de crenguțe și de ace, bradul de Crăciun poate deveni un sprijin bun în grădină. De asemenea, este folositor şi compostul din trunchiul bradului și din ace. Fie că îl mărunțiți cu ajutorul unui topor sau că aveți chiar un tocător în gospodărie, lemnul mărunțit poate fi apoi împrăștiat în grădină, la rădăcini, pentru a bloca dezvoltarea buruienilor. Pe măsură ce se va descompune, acest rest se va transforma în nutrienți pentru sol", susţin mai multe surse de specialitate.

Ramurile bradului mai pot proteja culturile perene. Astfel, așezate deasupra acestora, ele vor forma un mic acoperiș care va apăra plantele de îngheț și de greutatea zăpezii. Ramurile uscate de brad pot aprinde ușor un foc pentru grătar. La fel, trunchiul bine uscat după zilele în care a stat în casă se taie bucăți și se poate folosi pentru focul în sobă.

Mai mulţi proprietari de iazuri, precum şi specialişti ai serviciilor piscicole, afirmă că brazii pot fi puși în apă pentru a deveni adăpostul peștilor pentru restul iernii.

"Cei mai mulți cetăţeni optează pentru aruncarea bradului la gunoi, dar unii o fac cu mai multă responsabilitate și spirit civic decât alții. Bradul ar trebui dus la gunoiştile autorizate, nu aruncat oriunde în spațiile publice. În multe orașe, autoritățile au găsit modalități de a valorifica brazii dacă nu sunt acoperiți de gunoi. Nu e bună nici ideea aruncării pe geam a bradului, dacă în grădina blocului vecinii au plantat răsaduri. Bradul poate fi scos mai uşor din casă dacă se foloseşte un sac de plastic. Reciclarea brazilor este mai simplă atunci când aceștia nu au urme de ornamente, de plastic sau de sfoară între crengi. Este bine şi dacă bradul poate fi dus direct într-o pădure, unde va putea fi folosit de rozătoare și păsări ca adăpost, sau va hrăni alți copaci când se descompune", au explicat pentru MOLDPRES specialişti de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

brad , Crăciunul , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
916 locuitori

Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.