Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
03 martie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 16547
Meteorologii prognozează vreme frumoasă în prima decadă din martie
03 martie 2019, 11:00 Natura şi turismul views 16547

Meteorologii prognozează vreme frumoasă în prima decadă din martie

Luna lui Mărţişor intră în forţe cu temperaturi ridicate, vreme în general însorită şi doar pe alocuri ploi de scurtă durată, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), azi noaptea încă vom avea temperaturi sub zero, însă de luni vremea se va încălzi considerabil. Astfel, pe parcursul săptămânii următoare, valorile termice nocturne se vor situa în medie pe ţară între 2-9 grade Celsius, şi 10-18 grade, ziua. Prima decadă a lunii martie se arată a fi fără precipitaţii de proporţii, izolat fiind posibile doar ploi slabe, de scurtă durată.

Conform specialiştilor SHS, pe parcursul lunii martie are loc creşterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC faţă de luna februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC, în nordul ţării, şi +3ºC, în sud. Pentru toată perioada de măsurători instrumentale, cea mai rece a fost luna martie din anul 1952, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -3,7ºC şi -6,1ºC. În anii 1990 şi 2017 luna martie a fost cea mai caldă – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +6,9ºC şi +9,0ºC. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºC în direcţia creşterii se semnalează pe teritoriul ţării în fond în perioada 27 februarie – 11 martie.

Luna Martie are mai multe denumiri populare: Germănar (încolţitor), Mărţişor sau Făurel. Luna de început de primăvară a născut multe superstiţii, mai ales despre vreme, care în această perioadă este extrem de capricioasă. Astfel, se zice că dacă luna martie e vântoasă, atunci luna mai va fi frumoasă, iar tunetele în martie arată un an mănos. Dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, atunci din acelaşi motiv nici toamna nu vei putea semăna grâul. La fel, dacă va cânta cucul în martie, anul va fi bogat. Altă superstiţie spune că "dacă martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.