Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 mai 2019, 11:30 Natura şi turismul views 12815
În Moldova, 90% din rezervoarele de apă sînt poluate
27 mai 2019, 11:30 Natura şi turismul views 12815

În Moldova, 90% din rezervoarele de apă sînt poluate

Experții sînt de părere că 90% din rezervoarele de apă din Moldova sînt poluate, majoritatea rîurilor și fîntînilor din întraga țară sînt toxice.

Ecologiștii menționează că în Moldova nu există practic niciun rezervor curat. Marea majoritate a rîurilor, fluviilor și a fîntînelor din toată țara sînt toxice, astfel încît nu putem vorbim despre o oarecare calitate a apei potabile. La o astfel de concluzie au ajuns oaspeții emisiunii "Reflector analitic" pe canalul Accent TV, subliniind că, în ciuda faptului că conducerea știe despre dezastrul ecologic, nici guvernul, nici autoritățile locale nu iau nici un fel de măsuri, notează point.md.

Anatolie Prohnițki - Președintele Partidului Ecologic Verde subliniază: "90% din fîntînele Moldovei sînt toxice, precum și 3000 de rîuri mici și rîulețe din țara noastră. Toate sînt poluate. Apele subterane sînt, de asemenea, poluate, în plus, poluate cu orice. De aceea trebuie să ne gîndim la calitatea apei și să începem rezolvarea acestei probleme".

În același timp, Prohnițki a menționat că rîul Nistru este zilnic împlut cu deșeuri, deoarece localitățile situate pe mal nu au sisteme de purificare a apei cu adevărat eficiente: "De la Naslavcea la Ștefan-Vodă, în toate localitățile de-a lungul rîului Nistru nu există un sistem de purificare a apei. În acele localități în care există astfel de sisteme, acestea nu funcționează. Prin urmare, toate deșeurile se scurg în Nistru. De exemplu, în Vadul-lui-Voda avem plaje, dar apa este murdară acolo și în fiecare an există anunțuri că înotul este interzis, dar nimeni nu face nimic ".

La rîndul său, consilierul municipal al capitalei din partea Partidului Socialiștilor, Vitalie Mucan, a declarat că la Chișinău situația ecologică nu este mult mai bună: rîul Bic este poluat și nu numai din cauza spălătoriilor de mașini neautorizate situate pe malul rîului, ci și a gunoiștilor și a stațiilor de epurare a apelor uzate.

Este de remarcat faptul că acum 3 ani, experții moldoveni au concluzionat că râul Bîc a devenit un afluent mort al Nistrului, în care nu mai există floră și faună capabile de dezvoltare. Cu toate acestea, autoritățile nici măcar nu încearcă să facă nimic pentru a corecta situația.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

apa , poluare , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
332 locuitori

Bocancea-Schit este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.80 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.06 km. Localitatea este situată la distanța de 36 km de oraşul Sîngerei şi la 103 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 332 de oameni. Satul Bocancea-Schit e atestat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.