Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 ianuarie 2020, 16:30 Natura şi turismul views 3439
Regim fără vize lipsit de reciprocitate
14 ianuarie 2020, 16:30 Natura şi turismul views 3439

Regim fără vize lipsit de reciprocitate

S-au terminat sărbătorile de iarnă, pe care mulți dintre concetățenii noștri le-au petrecut peste hotare. Unde mai pui că, pe parcursul anului trecut, compatrioții noștri au călătorit în diferite țări, au mers în delegații, și-au vizitat prietenii și rudele stabilite peste hotare. Totuși, țara noastră mai are multe de făcut pentru a îmbunătăți condițiile de circulație simplificată a cetățenilor noștri în afara țării.

Reieșind din principiul reciprocității

Una dintre principalele sarcini ale serviciilor consulare și diplomatice ale statelor este asigurarea circulației libere și maxim simplificate a cetățenilor peste hotare. Ca regulă, scutirile și anularea regimurilor de vize are loc reieșind din principiul reciprocității, prevăzut de Convențiile de la Viena privind relațiile diplomatice și consulare, adoptate în anii 1961 și 1963.

Unele state își permit luxul de a oferi unilateral altor țări regim fără vize "în avans", în speranța să negocieze anumite "dividende" în procesul tratativelor. Așa a fost în cazul Moldovei, Georgiei și Ucrainei, care ani în șir au așteptat din partea UE, ca răspuns, acordarea regimului fără vize și îndeplinirea altor "vise în roz". După mulți ani de așteptare, UE a acordat totuși regimul fără vize, deși "temele pentru acasă" (în cazul Moldovei) fuseseră îndeplinite demult.

Practica demonstrează că, de cele mai multe ori, acordarea unilaterală a regimului fără vize este o hotărîre pur politică, fără rezultate imediate și reciproce, fără reacții și decizii în folosul cetățenilor țării în viitorul apropiat.

Acționează oare principiul reciprocității (a parității) în cazul republicii Moldova și beneficiază oare cetățenii noștri de aceleași avantaje ca și străinii, cărora Moldova le-a permis intrarea liberă în țara noastră?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

turism , regim fără vize

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
345 locuitori

Fîrlădenii Noi este un sat din cadrul comunei Fîrlădeni, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Căușeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Fîrlădenii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.