Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 martie 2020, 16:00 Natura şi turismul views 4124
În această săptămînă se anunţă pînă la 22 grade de căldură
09 martie 2020, 16:00 Natura şi turismul views 4124

În această săptămînă se anunţă pînă la 22 grade de căldură

Săptămâna care a început va fi caracterizată de temperaturi până la 22 de grade Celsius, vreme însorită, fără precipitaţii, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se aşteaptă o încălzire treptată a vremii, astfel încât vineri, 13 martie, mercurul termometrelor ar putea ajunge până la 22 grade Celsius. Noaptea, valorile termice se vor încadra între 4-9 grade de căldură.

În mare parte a perioadei de referinţă, se aşteaptă cer variabil, cu soare, fără precipitaţii. Ploi slabe, de scurtă durată, se prevăd pe alocuri în sudul şi nordul ţării.

De asemenea, în unele zone ale ţării, până pe 14 martie rămâne în vigoare Codul galben de secetă hidrologică. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca, și râurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Conform specialiştilor, pe parcursul lunii martie are loc creşterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC faţă de luna februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC în nordul ţării şi +3ºC în sudul ei. Pentru toată perioada de măsurători instrumentale, cea mai rece a fost luna martie în anul 1952, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -3,7ºC şi -6,1ºC. În anii 1990 şi 2017, luna martie a fost cea mai caldă – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +6,9ºC şi +9,0ºC. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºC în direcţia creşterii ei se semnalează în fond până la 11 martie.

"Reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă are loc în medie în intervalul 16-25 martie. În primăverile foarte timpurii, vegetaţia poate fi reluată la sfârşitul lunii februarie, în cele târzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m la momentul reluării vegetaţiei culturilor de toamnă, sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, iar în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creşterea culturilor de toamnă. În unele primăveri, deosebit de aride, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m sunt insuficiente şi constituie 60-70 mm", explică surse de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
889 locuitori

Toceni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vîlcele și Toceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 889 de oameni. Satul Toceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.