Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 mai 2020, 11:12 Natura şi turismul views 3246
Ce țări slăbesc din restricții
11 mai 2020, 11:12 Natura şi turismul views 3246

Ce țări slăbesc din restricții

După aproape două luni de carantină, Europa începe să revină timid la viață. Se redeschid magazine, milioane de angajați s-au întors sau se pot întoarce la muncă în perioada următoare, în anumite state te poți chiar întîlni cu prietenii sau poți bea o bere la terasă.

Iată cîteva modele de ieșire din carantină, relatează BBC, citat de Mediafax.ro.

Germania – Se reia campionatul de fotbal și s-au redeschis magazinele

La nivel federal, a început să relaxeze măsurile de carantină de pe 20 aprilie. Acum, toate magazinele au permisiunea de a redeschide, cu respectarea măsurilor de igienă și distanțare socială. Școlile au fost parțial redeschise pentru elevii din ciclul primar și pentru cei care au programate examene anul acesta. Ceilalți elevi își vor relua cursurile treptat, în perioada următoare.

Germanii pot reîncepe și întîlnirile cu prietenii, deocamdată, doar două familii se pot vizita reciproc.

De sîmbătă, 16 mai, revine și fotbalul în Germania. Reîncepe Bundesliga, pentru moment fără spectatori.

Festivalurile și evenimentele cu public numeros sînt interzise pînă pe 31 august.

Franța – Fără declarație pe propria răspundere pentru a circula între localități

În Hexagon au fost impuse măsuri stricte de carantină pe 17 martie, iar relaxarea începe de mîine, 11 mai. Însă, nu pentru toată lumea relaxarea va arăta la fel. Franța se împarte în două, cu patru zone roșii, inclusiv Parisul, în care parcurile, grădinile, școlile gimnaziale și liceele vor rămîne închise.

Francezii nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru călătorii pe o rază de 100 de kilometri în jurul localității de reședință. Orice deplasare mai lungă trebuie în continuare justificată, iar în timpul orelor de vîrf, locuitorii din Paris, au nevoie de declarație de la angajator pentru a se deplasa.

Se redeschid creșele și școlile primare, iar de pe 18 mai se pot redeschide și gimnaziile. Pentru fiecare clasă a fost impusă o limită de 15 copii, iar elevii mai mari trebuie să poarte mască.

Toate magazinele, cu excepția mall-urilor, pot redeschide, la fel și centrele de relaxare sau cimitirele. Barurile și restaurantele rămîn închise în această etapă. sînt permise și adunările de pînă în 10 persoane, vîrstnicii și persoanele vulnerabile au voie să iasă din casă, dar trebuie să dea dovadă de responsabilitate.

Irlanda – relaxare în 5 pași și nunți cu puțini invitați pe tot parcursul verii

Autoritățile de la Dublin au impus măsuri mai dure de carantină decît cele de la Londra. De exemplu, irlandezii pot face mișcare doar pe o rază de doi kilometrii în jurul casei. De pe 18 mai, acest lucru se va schimba, pentru că începe și aici relaxarea. Își vor putea relua activitatea cei care muncesc în aer liber, constructori și grădinari. De pe 8 iunie, se pot relua vizitele între prieteni, se redeschid magazinele, cu excepția mall-urilor, care pot redeschide abia din 29 iunie, la fel și creșele. Nunțile și botezurile vor fi permise din 20 iulie, dar cu un număr redus de invitați, familia și cîțiva prieteni apropiați.

Belgia – sînt permise întîlnirile cu un grup de patru prieteni

Restricțiile sînt ridicate treptat. De azi, belgienii au voie să primească în casele lor 4 prieteni, cu condiția ca de fiecare dată să fie vorba de aceleași patru persoane, iar acestea din urmă nu au voie să se vadă și cu alți amici. Magazinele de materiale textile s-au redeschis de pe 4 mai, iar belgienii cu vîrsta de peste 12 ani trebuie să poarte mască. De mîine, mai multe magazine au voie să își reînceapă activitatea, dar cu respectarea regulilor de distanțare socială. De pe 18 mai se redeschid și școlile, dar într-o clasă nu pot fi mai mult de 10 elevi. Cafenele și restaurantele au voie să își redeschidă porțile din 8 iunie.

Olanda – Saloanele de înfrumusețare își pot relua activitatea

Olanda a impus măsuri de carantină mai blînde, iar de mîine, 11 mai, începe relaxarea pe baza unui plan în cinci pași.

În prima etapă, sînt redeschise librăriile, saloanele de înfrumusețare școlile primare și anumiți terapeuți. A doua etapă începe pe 1 iunie, cînd barurile și restaurantele își pot redeschide terasele și revin în clase și elevii de gimnaziu. 1 iulie este ziua în care se redeschid zonele de camping și parcurile de vacanță, cinematografele, restaurantele și teatrele cu o capacitate de pînă în 100 de clienți și cu reguli de distanțare socială. Abia din septembrie vor fi permise evenimente mai mari cu public, sporturile de contact, vor fi redeschise saunele și cluburile de sex.

Austria – sînt redeschise obiectivele turistice

Austria a fost una dintre primele țări din Europa care a început relaxarea carantinei, cu magazine mici, cele de bricolaj și parcuri care s-au redeschis de pe 14 aprilie. Au urmat, la începutul acestei luni, saloanele de înfrumusețare, mall-urile și magazinele mari. Sporturile, care permit distanțarea socială, precum tenis, atletism sau golf, pot fi practicate din nou. Restaurantele și cafenele se vor redeschide în următoarele zile, iar hotelurile, grădinile zoologie, piscinele și obiectivele turistice la sfîrșitul lunii. Copii din școlile primare s-au reîntors în clase la începutul lunii, iar restul de elevi vor reveni la cursuri la jumătatea lunii.

Danemarca – Restricții ridicate de la jumătatea lui aprilie

Danemarca este deja în a doua etapă a relaxării măsurilor de carantină, începută la jumătatea lunii trecute

Copii cu vîrsta cuprinsă între 12 și 16 ani revin la cursuri în următoarele zile, la fel și elevii care au programate anul acestea examene. De mîine își reiau activitatea și mall-urile, restaurantele și cafenelele. Oamenii au voie să se adune în grupuri de maximum 10 persoane. Faza a treia a relaxării începe pe 8 iunie, cînd se redeschid muzeele, grădinile zoologice, cinema-urile, sălile de sport și colegiile. De la începutul lui august, începe faza a patra de relaxare, își pot relua activitatea sălile de fitness, piscinele și cluburile de noapte. Frontierele rămîn deocamdată închise.

Spania – De mîine, spaniolii pot bea o bere la terasă

Spania mizează pe un plan de relaxare în patru pași, pus în aplicare de la începutul lunii, iar fiecare etapă va fi implementată la fiecare două săptămîni. Oamenii au voie să facă mai multă mișcare în aer liber și, deja, milioane de angajați s-au reîntors la muncă.

11 mai, spaniolii pot bea o bere la terasă, dar restaurantele și barurile rămîn închise pînă pe 10 iunie. De pe 26 mai se vor redeschide parțial și școlile, dar doar pentru elevii care au programate examene. Concertele cu 400 de persoane pot avea loc din nou, dar doar dacă participanții respectă distanțarea socială.

Italia – Slujbele religioase se pot relua de pe 18 mai

Italia, primul stat european care a impus carantină totală din cauza coronavirusului, pe 9 martie, a început relaxarea restricțiilor pe 4 mai. După două luni de izolare, italienii își pot vizita rudele și își pot comanda un cappuccino la cafenea.

De pe 18 mai, Biserica Catolică poate relua slujbele, se redeschid muzeele și bibliotecile, iar cluburile sportive își pot relua antrenamentele. De pe 1 iunie își vor relua activitatea restaurantele și barurile, la fel și saloanele de înfrumusețare.

Grecia – miza principală, redeschiderea turismului

Și Grecia revine treptat la viață, după ce a reușit să țină epidemia sub control. Cu o populație de 10, 7 milioane de locuitori, are 2.710 de cazuri confirmate de coronavirus și 151 de morți.

La începutul săptămînii au fost redeschise plajele, oamenii au voie să petreacă mai mult timp în aer liber și se pot ruga la biserică. Slujbele pot fi însă reluat abia din 17 mai. De mîine se pot redeschide magazinele, copii și studenții se întorc la școală, iar facultățile pot începe programarea examenelor din 15 iunie. De pe 1 iunie se pot redeschide mall-urile, restaurantele și cafenelele își pot redeschide terasele. Autoritățile elene speră să poată redeschide sezonul turistic de pe 1 iulie.

Sursa: mediafax.ro

Cuvinte cheie:

turism , tari , restrictie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
879 locuitori

Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.