Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 ianuarie 2013, 09:53 Natura şi turismul views 7168
04 ianuarie 2013, 09:53 Natura şi turismul views 7168

Nu există temei pentru panică în legătură cu un viitor seism devastator

Replicile subterane slabe din ulimul timp în Vrancea (România) nu pot servi drept semn prevestitor argumentat ştiinţific al unui mare cutremur de pămînt. Ştiinţa în general nu este în stare să dea careva prognoze pe termen scurt ale viitoarelor cataclisme de acest gen. De aceea replicile de miercuri şi joi dimineaţa în Carpaţi cu magnitutinea de 3 grade pe scara Richter – nu sînt temei pentru panică, a declarat joi pentru AŞ Novosti-Moldova Raşid Burtiev, doctor în ştiinţe, specialist principal la Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM.

Potrivit spuselor lui, există însă şi un punct de vedere diametral opus, conform căruia în timpul replicilor mici se produce eliminarea energiei acumulate, ceea ce previne seismurile mai puternice. ”Într-un mod sau altul, toate acestea sînt doar ipoteze – cele mai slabe din punct de vedere ştiinţific. Dacă se va produce un mare cutremur de pămînt, noi vom afla aceasta... în acelaşi moment. Cele mai exacte date însă despre cataclismele mari constituie deja statistică.

Totodată, pentru perioade de timp suficient de îndelungate. Anume ea după un studiu aprofundat permite de a prognoza posibilele mari cutremure de pămînt într-un punct sau altul al planetei”, - a explicat interlocutorul.

„În ce priveşte posibilitatea unui cutremur puternic cu magnitudinea de 7 grade, similar cu cel produs la noi în anul 1977, pentru aceasta în Vrancea magnitudinea trebuie să fie de cel puţin 10 grade. Mai puternic acolo nu poate fi – este demonstrat ştiinţific. Şapte grade pentru noi nu sînt de speriat – toate clădirile construite în Moldova sînt prevăzute pentru o atare magnitudine. În ce priveşte victimele omeneşti, în cutremurul nominalizat ele n-au avut legătură directă cu cutremurul, ci cu faimosul factor uman şi lipsa de cunoştinţe elementare, cum trebuie să ne comportăm în atare momente. Astfel, o femeie s-a aruncat în panică de la un etaj înalt, o fetiţă a fost călcată în picioare de mulţimea care alerga speriată. Vreau încă o dată să avertizez – nu există motive pentru panică”, - a specificat Burtiev.

Cuvinte cheie:

cutremur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
19 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.