Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 iunie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 25952
29 iunie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 25952

Rîul Ichel - de la izvoare pînă la vărsarea în Nistru (Foto)

Ichel este afluentul drept al Nistrului, care se revarsă în el lîngă satul Coşerniţa (raionul Criuleni).

Rîul Ichel este unul dintre cele 8 rîuri mari din Moldova, lungimea căruia depăşeşte 100 km, fiind ultimul din listă.

Apa lui este puternic poluată. Malurile rîului pe multe porţiuni sînt înfundate cu deşeuri. Lîngă satul Făureşti în rîu se varsă un pîrîiaş nu prea mare, creat din izvorul deschis cu apă potabilă de calitate din apropiere.

Albia Ichelului se află nu departe de satul Coşerniţa, unde Ichelul şi-a croit drum prin pădurea din lunca inundabilă şi aproape sub un unghi drept se revarsă în Nistru. Veţi putea vedea toate aceste locuri în fotografiile prezentate.

Ni s-a părut, că n-ar fi rău, dacă v-am arăta careva dintre locurile pitoreşti din satele de prin preajma Ichelului. Vorbim aici despre Boşcana, Coşerniţa şi despre satul Oniţcani, care se află mai departe pe şosea. Practic acesta este unicul şi după părerea noastră un traseu destul de interesant.

Ne-a impresionat profund priveliştea izvoarelor risipite prin partea locului, unele dintre care sînt monumente ale naturii. Veţi vedea o parte dintre ele. Prezintă interes chiar satul Coşerniţa şi casa-muzeu, creată de un localnic Alexandru Ţăranu, dar şi casele vechi, tradiţionale moldoveneşti din sat. Iar în satul Oniţcani am descoperit o biserică uimitor de frumoasă şi împodobită într-un alb imaculat-bleau, de care ar fi invidioasă şi capitala. Mai puteţi vedea şi o adevărată casă englezească, construită pentru părinţii săi de un arhitect, care locuieşte în prezent în Anglia.

Această călătorie de-a lungul rîuleţului Ichel, la prima vedere simplă, ne-a convins o dată în plus de faptul, că călătorind prin Moldova este imposibil să te plictiseşti, iar descoperirile vă aşteaptă la fiece pas. Este acest lucru adevărat sau nu o să ne-o spună Domniile voastre. Puteţi verifica acest lucru, doar în cazul cînd mergeţi în călătorie.

Pentru ca să împrospătăm călătoria noastră am filmat un mic material video a terenului cu multe praguri ale Ichelului de lîngă satul Goian.

 

Rîul Ichel - Album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , riuri , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.