Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 august 2024, 15:00 Natura şi turismul views 31593
Lacul de acumulare Dubăsari vara – de la Dubăsari pînă la Molovata (Foto)
04 august 2024, 15:00 Natura şi turismul views 31593

Lacul de acumulare Dubăsari vara – de la Dubăsari pînă la Molovata (Foto)

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajului hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955.

Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Volumul lacului de acumulare în primii ani constituia 0,485 de km³, dar în ultimele decenii, din cauza înnămolirii a scăzut aproape cu jumătate şi în conformitate cu cele mai recente date este de 0,266 km³. Pe malul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi o faună unică.

Am descris şi v-am prezentat deja aceste locuri iarna, însă tot atunci, copleşiţi de frumuseţea acestor locuri, am hotărît, că vom repeta această călătorie vara şi vom acorda prioritate peisajelor din preajma malului, dar şi că vom cerceta unele locuri din imediata sa apropiere, care erau inaccesibile pe timp de iarnă. Astfel a luat naştere acest reportaj şi încă unul, care va fi publicat – Două defileuri de pe malul lacului de acumulare Dubăsari.

Din punctul nostru de vedere aceste locuri sînt deosebit de frumoase în orice anotimp şi totuşi peisajele de vară sînt cu totul deosebite.

În imediata apropiere de lacul de acumulare, mai jos de barajul său, pe malul drept al Nistrului se întinde un masiv de pădure, care ajunge chiar pînă la apă. Acesta este un loc de odihnă ideal, unde vă puteţi instala cortul, ca să rămîneţi aici pentru cîteva zile. Lîngă malul drept al Nistrului cursul apei nu este foarte puternic, vîrtejul e mai aproape de malul stîng, aşa, încît aici e un loc prielnic pentru scăldat. Deşi, este mai bine să mai mergeţi vreo sută de metri în susul apei şi să vă scăldaţi nemijlocit în lacul de acumulare. Aici nu se simte deloc cursul apei, fundul este acoperit cu prundiş, apa este deosebit de curată şi de obicei se încălzeşte bine.

Însă noi ţinem calea mai departe, în susul apei, traseul nostru va sfîrşi lîngă satul Molovata Veche. Anume aici apele lacului de acumulare s-au revărsat deosebit de larg, iar Nistrul face aici un meandru de aproape 180о şi mulţumită acestui fapt, satul Molovata Nouă, care se află pe malul stîng, pare a fi o insulă. Între cele două sate circulă la fiecare două ore podul plutitor fără plată, pe care poţi trece chiar şi fără să ieşi din maşină.

Satul însuşi este foarte pitoresc, situat în amfiteatrul stîncilor care înconjoară lacul de acumulare. Ne-a atras privirile un complex turistic imens, aflat în construcţie, din punctul nostru de vedere foarte frumos şi reuşit amplasat. Aşa că, în curînd, vor fi trasate noi itinerare turistice regulate.

Deosebit de impresionante sînt malurile stîncoase, înalte de deasupra marginii apei, întretăiate pe alocuri de defileurile adînci şi foarte pitoreşti – unul în imediata apropiere de satul Molovata Veche, iar celălalt, cel mai frumos, lîngă satul Mărcăuţi, care se întinde pe o suprafaţă de 1,5-2 km de Molovata. Anume din acest defileu se deschid cele mai frumoase şi mai spectaculoase vederi spre lacul de acumulare şi satul Molovata Nouă, de pe malul său stîng. Veţi putea vedea aceste locuri din reportajul promis.

Însuşi drumul de la barajul Hidrocentralei de la Dubăsari pînă la satul Molovata este foarte pitoresc. El trece paralel cu cursul Nistrului şi se înalţă deasupra sa pe alocuri şi la 100 de m. Iar împrejur cît vezi cu ochii se întind cîmpii cu grîu, porumb, floarea-soarelui, plantaţii de ceapă. De-a lungul drumului într-un lanţ neîntrerupt stau de strajă nucii şi caişii. Împrejurul acestora din urmă, tot pămîntul este semănat cu fructe răscoapte, iar cerul fără de capăt le cuprinde pe toate în seninătatea sa azurie, văzduhul fiind îmbătat cu miresme de ierburi şi flori. Nu veţi regreta cu siguranţă, dacă veţi vizita aceste locuri.

Lacul de acumulare Dubăsari vara – de la Dubăsari pînă la Molovata - album foto

Cuvinte cheie:

natura , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
147 locuitori

Țapoc este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Țapoc a fost menționat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.