Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 ianuarie 2014, 13:39 Diaspora moldovenească views 16583
07 ianuarie 2014, 13:39 Diaspora moldovenească views 16583

Condiţii noi la procurarea poliţei medicale pentru moldovenii de peste hotare


 

De pe 1 ianuarie, cetăţenii Republicii Moldova care vor sta peste hotare mai mult de 183 de zile, cumulativ, pe parcursul unui an, vor trebui să-şi procure poliţă de asigurare medicală doar pentru perioada în care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care o persoană va petrece în străinătate mai puţin de 183 de zile pe parcursul unui an va fi obligată, la întoarcerea în ţară, să procure poliţa medicală de la orice agenţie teritorială a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină sau de la oficiul poştal, achitînd preţul integral al acesteia.

Șefa Serviciului de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Lilia Onea, a comunicat pentru IPN că dovada şederii peste hotarele ţării se va face conform datelor furnizate de către Poliţia de Frontieră.

Agenţiile teritoriale ale CNAM vor expedia scrisori la domiciliul persoanelor, cu îndemnul de a se asigura medical. Dacă nu se vor conforma, persoanele vor fi acţionate în judecată. Ca rezultat, va trebui să achite costul poliţei, o amendă de 50 de unităţi convenţionale (unitate convenţională egală cu 20 de lei) şi penalitate pentru fiecare zi de întîrziere, în mărime de 0,1% din costul poliţei. Termenul de prescripţie este de trei ani.

Cetăţenii străini care vin pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să-şi cumpere poliţă de asigurare medicală facultativă pentru perioada aflării pe teritoriul țării noastre. Cetăţenii străini care au viză de şedere pe teritoriul Republicii Moldova se încadrează în categoria persoanelor care trebuie să se asigure obligatoriu cu poliţă medicală în mod individual. Recomandarea CNAM este ca aceştia să procure poliţa pînă pe 31 martie, cu reducere de 50%.
În anul 2014 poliţa de asigurare medicală costă 4056 de lei, cu 740 de lei mai mult comparativ cu anul trecut, notează IPN.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

polita de asigurare , Moldova , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
897 locuitori

Briceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Briceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și 219 la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 897 de oameni. Satul Briceni a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.