Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2014, 16:01 Diaspora moldovenească views 10348
Un festival al ouălor încondeiate va fi organizat în Portugalia
Foto: moldpres.md
24 aprilie 2014, 16:01 Diaspora moldovenească views 10348

Un festival al ouălor încondeiate va fi organizat în Portugalia

Ministerul Culturii în parteneriat cu Biroul pentru relaţii cu diaspora şi Centrul de Artă şi Cultură „Trei Culori" din Lisabona organizează la 26 aprilie "Festivalul Ouălor Încondeiate". Evenimentul va avea loc la Lisabona, Portugalia, informează MOLDPRES, cu referire la un comunicat al ministerului.

Festivalul are drept scop păstrarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale în afara ţării. Meşterul popular, Angela Don din satul Lalova, Rezina va participa la festival cu o expoziţie de ouă încondeiate în diferite tehnici.

Totodată, va avea loc un atelier, unde participanţii vor avea ocazia să înveţe cum să încondeieze ouă. În cadrul festivalului, va avea loc şi o paradă a portului popular şi a coşului de Paşti, precum şi un concert de muzică sacră şi muzică populară, cu participarea tinerelor talente din diasporă.

Tradiţia de a încondeia ouăle a cunoscut o dezvoltare deosebită în spaţiul est-european, mai ales la români, bulgari şi ucraineni, dar sînt specifice şi altor regiuni şi culturi. Istoria vopsirii ouălor roşii în spaţiul românesc e foarte veche. Cea dintîi referire documentară datează de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , Portugalia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.