Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 iulie 2015, 16:17 Diaspora moldovenească views 7960
Criza din Grecia îi forţează pe moldovenii să revină acasă  (Video)
Foto: reuters.com
06 iulie 2015, 16:17 Diaspora moldovenească views 7960

Criza din Grecia îi forţează pe moldovenii să revină acasă (Video)

Criza din Grecia îi forţează pe moldovenii din peninsula elenă să revină acasă. Tot mai mulţi conaţionali de-ai noştri spun că nu-şi mai găsesc acolo un loc de muncă. Preşedintele Asociaţiei Moldo-Elene ''Orfeu'', Veaceslav Schimbov, a declarat că diaspora speră că, în urma referendumului de astăzi, situaţia financiară din Grecia se va îmbunătăţi.

Veaceslav Schimbov s-a născut în Briceni, iar acum 21 de ani s-a stabilit cu familia în Grecia. Cunoaşte foarte bine situaţia moldovenilor din statul elen, deoarece este preşedintele Asociaţiei Moldo-Elene ''Orfeu''. El a povestit că situaţia economică dificilă a lovit puternic în moldovenii angajaţi în domeniul construcţiilor.

"Toate construcţiile s-au îngheţat. Nu mai lucrează nimeni, dacă lucrează vreo 3-4% din total. Salariul a scăzut cu 60%, dacă nu a scăzut mai departe. Dacă înainte salariul era 1500-2000 de euro, acum salariu a scăzut la 500-600 de euro pe lună", a spus preşedintele Asociaţiei Moldo-Elene "Orfeu", Veaceslav Schimbov.

Moldovenii din Grecia speră că Uniunea Europeană îi va da acestei ţări încă o şansă.

"Credem că toată lumea va vota "DA" pentru Europa, pentru că nu avem încotro. Credem într-un viitor bun. Criză, criză, dar viaţa merge mai departe", a declarat Veaceslav Schimbov.

Conaţionalii noştri din statul elen sunt dezamăgiţi de Guvernul Tsipras.

"Cei care susţin nu la referendum sunt susţinătorii componentelor din stânga. Majoritatea lor sunt oameni nerealizaţi, care au trăit din bani de-a gata, din programe nerambursabile. Joi se luau 60 de euro de la bancomate, de joi până astăzi s-au luat numai 50", a explicat preşedintele Uniunii Moldo-Elene "Alexandros Ipsilantis", Svetlana Lisagor Vergis.

"Ei singuri nu ştiu de ce merg la vot. Ei ştiu doar că trebuie să voteze cu da sau nu, în rest sistemul, contractul, ceea ce este înăuntru ei nu ştiu", a conchis conaţionalul nostru stabilit în Grecia, Andrei Nistreanu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Moldo-Elene ''Orfeu'', în Grecia muncesc legal aproximativ 14.000 de moldoveni.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Grecia , criza , diaspora , moldovenii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1454 locuitori

Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.