Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 decembrie 2015, 10:22 Diaspora moldovenească views 9167
Surorile Osoianu au umplut golurile din sufletul moldovenilor din Portugalia
29 decembrie 2015, 10:22 Diaspora moldovenească views 9167

Surorile Osoianu au umplut golurile din sufletul moldovenilor din Portugalia

Se spune că e bine să primeşti colindători, pentru că urarea lor aduce noroc. La fel face și comunitatea moldovenilor din Portugalia care an de an, ajungând în preajma sărbătorilor de iarnă, se bucură de cele mai frumoase colinde și urături pentru că anume ele sunt o parte importantă a spiritului Crăciunului.

Anul acesta, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Deschide uşa, creştine..." din Portugalia a ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul aniversar, organizat de Centrul de Cultură şi Artă „Trei culori" a avut loc duminică, 20 decembrie, în localitatea Palmela.

După cum au promis, organizatorii au oferit publicului un program bogat în care a evoluat Ansamblul etnofolcloric familial din Republica Moldova „Surorile Osoianu" - cele cinci voci gemene care, la sfârşit de secol XX, au adus colinda în scena profesionistă, ansamblu mult apreciat acasă, ca promotor veritabil al folclorului autentic. Au interpretat colinde tradiționale și alte melodii frumoase, umplând golurile din sufletul moldovenilor din Portugalia.

De asemenea, au venit să colinde spectatorii și Ansamblul bărbătesc al Asociației „Doina" din Algarve, precum și un grup de compatrioți și membri ai asociațiilor „Liga Femeilor Moldave din Portugalia" și „Miorița".

Au răsunat cântece populare, dansuri, plugușorul, urătura de Sfântul Vasile, toiagul cu clopoței, sorcova și s-a semănat, iar gazdele serii în frunte cu Elena și Valeriu Ticu, au oferit tradiționalul colăcel și dulciuri tuturor, așa cum e datina strămoșească.

Oaspeți speciali la eveniment, care au venit cu urări de bine, au fost consulul țării noastre la Lisabona, Oleg Răilean, ambasadorul României în Portugalia, Vasile Popovici și șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din Republica Moldova, Valeriu Turea, care a transmis publicului un mesaj deosebit și emoționant, a dorit tuturor conaționalilor sănătate, realizări frumoase, putere de muncă și a subliniat că este mândru de fiecare dată când aude că moldovenii din Portugalia au o imagine foarte bună în lume.

Festivalul a avut loc grație suportului Biroului Pentru Relații cu Diaspora din Moldova, dar și antreprenorilor portughezi.

Sursa: www.timpul.md

Cuvinte cheie:

Portugalia , diaspora , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2651 locuitori

Lipnic este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lipnic și Paustova. Satul Lipnic este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2651 de oameni. Satul Lipnic a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.