Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 decembrie 2015, 12:00 Diaspora moldovenească views 7245
Şi în Olanda, de Revelion, moldovenii sărbătoresc ca acasă
31 decembrie 2015, 12:00 Diaspora moldovenească views 7245

Şi în Olanda, de Revelion, moldovenii sărbătoresc ca acasă

Deşi s-a mutat în Olanda, jurnalista Oxana Greadcenco şi soţul ei vor sărbători ca acasă – lângă brad, cu mandarine şi salată Olivie. Solicitată de IPN, tânăra moldoveancă a remarcat că nu a observat în Olanda mari diferenţe faţă de Moldova, dar totuşi şi-ar dori ca mesele de sărbătoare de acasă să fie mai puţin copioase.

Jurnalista a spus că în acest an Revelionul va fi exact ca în anii precedenţi, acasă, lângă brăduţ, cu mâncare gustoasă, multe mandarine şi filme/melodii de Anul Nou. „Nu am observat mari diferenţe faţă de Moldova. Oamenii muncesc inclusiv pe 31 decembrie, iar Revelionul, ca şi Crăciunul, este sărbătorit într-un cadru restrâns, în familie. Atmosfera de sărbători în Olanda e mai puţin simţitoare decât în ţările vecine – Belgia sau Germania. Unica diferenţă sunt reducerile de Crăciun care chiar sunt reduceri. Însă, trebuie să ai mult curaj şi răbdare să cumperi ceva pentru că magazinele sunt extrem de aglomerate", a comunicat Oxana Greadcenco.

Cât ţine de masa de sărbătoare, Oxana Greadcenco a spus că va găti, împreună cu soţul, unu-două feluri de mâncare cu care s-au obişnuit de mici în noaptea de Revelion. „Deşi nu e adorata mea, nu va lipsi salata rusească „Olivie", la insistenţa iubitului meu", a spus jurnalista, care ar „importa" în Moldova din Olanda mesele mai puţin copioase spunând că dintotdeauna a urât zecile de feluri de mâncare cu multă carne şi maioneză şi alte ingrediente „grele", iar anul acesta va încerca să aibă o masă de revelion mai „uşurică", cu bucate mai lejere.

În Olanda localnicii au tradiţia de a se scălda în Marea Nordului în prima zi din anul nou. „Aici, în Olanda, există o tradiţie să mergi să faci o baie în Marea Nordului pe 1 ianuarie. Încă sunt tentată să fac asta, deşi s-ar putea să fie o idee proastă pentru că noi suntem obişnuiţi iarna să ne îmbrăcăm foarte gros şi nu suntem atât de rezistenţi", a spus Oxana Greadcenco, menţionând că pentru olandezi iarna, care e un pic mai blândă ca în Moldova, dar cu multe ploi şi vânt puternic, nu este un motiv să renunţe la obiceiurile lor zilnice – mersul pe bicicletă, alergatul în aer liber, înotatul.

Oxana Greadcenco le-a dorit conaţionalilor din Moldova în noul an să fie sănătoşi, să aibă parte de mai multe ştiri pozitive şi să găsească curaj pentru schimbări majore, dacă le doresc de mult timp.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Anul Nou , Olanda , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.