Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 octombrie 2016, 14:45 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 12771
Un nou restaurant moldovenesc în inima New Yorkului (Foto)
26 octombrie 2016, 14:45 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 12771

Un nou restaurant moldovenesc în inima New Yorkului (Foto)

Un nou restaurant cu specific moldovenesc și-a găsit locul la New York. Fondatorii acestuia sînt o familie de imigranți din Moldova care și-au realizat visul peste hotarele țării.

Restaurantul se numește „Boon" și este deja al patrulea cu specific moldovenesc deschis de moldoveni pe coasta de est a SUA.

Pentru că își doreau un locșor unde să se simtă ca acasă, au decis deschiderea acestui restaurant: „Un restaurant în care poți să vorbești în limba maternă cu încredere și să fii sigur că cineva o să-ți răspundă și o să te înțeleagă. E locul unde găsești oameni ce au copilărit pe aceleași dealuri și înțeleg ce înseamnă o horă adevărată. În plus, sperăm să le găsim o ocupație și părinților noștri, pe care îi dorim aproape", spune una dintre fondatoarele localului, Sorina.

„Cuvîntul «bun» stă la temelia multor cuvinte, încît ne-a atras imediat atenția. O zi bună, lume bună, mîncare bună, foarte multe chestii «bune» ne înconjoară. Așa că am făcut un brainstorming, încercînd să decidem ce denumire ar fi eventual un fel de joacă, un motiv pentru discuții și întrebări. În limba engleză, «boon» înseamnă «binecuvîntare» sau «ceva trimis de Dumnezeu»", a adăugat Sorina.

În meniul restaurantului se regăsesc, desigur, bucate tradiționale moldovenești: mămăliguță, zeamă, ciorbă de burtă, ceafă de porc, mici. La fel, sînt bucate precum salata „Tuna tartare", „Împărătească", salata cu creveți „Dunărea", salata din limbă „Mănăstirea", platoul asortat „Darurile Moldovei", peștele afumat, pîrjoale „Tiraspol", frigăruii „Carpați", prune uscate umplute cu nuci. Proprietarii localului se laudă și cu prețuri destul de accesibile.

Restaurantul este amenajat cu elemente tradiționale moldovenești, unde s-au regăsit atît eroi din povești – Făt-Frumos și Ileana Cosînzeana, ce joacă o nuntă chiar la intrare în local, – cît și elemente populare. Pînă și uniformele chelnerilor se încadrează în designul restaurantului. La plasmele instalate în interiorul localului rulează imagini cu Moldova.

Capacitatea restaurantului este de 100 de locuri.

Totodată, reamintim că informații amănunțite despre bucatele și băuturile tradiţionale moldoveneștiistoria și cultura vinului la moldovenitradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilorproduse pentru sănătatereţete culinarebucate de sărbătoarebucate mănăstireştibucate de postconserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la compartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

restaurant , diaspora , New York

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.