Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 august 2017, 17:05 Diaspora moldovenească views 6643
Moldoveanca, deținătoarea unui salon de estetică în nordul Portugaliei (Foto)
07 august 2017, 17:05 Diaspora moldovenească views 6643

Moldoveanca, deținătoarea unui salon de estetică în nordul Portugaliei (Foto)

Locuitoarele orașului Porto pășesc cu mîndrie și licărire în ochi centrul de estetică deschis în Portugalia de către Elena Stratan. Acum 12 ani, s-a văzut ținînd în mîini diplomele eliberate de UPS „I. Creangă" și trăind un dor nebun pentru sufletul său pereche, aflat la 4000 de kilometri distanță. De la Litere și pînă la Nail Art sau Microblading a fost un drum lung, bătătorit cu muncă grea și zilnică. Și cum nimic nu este întîmplător, Elena Stratan își va pune în curînd în aplicare măiestria pedagogică, odată cu deschiderea unei școli de cursuri, unde va preda tot ce a învățat ea însăși pe meleaguri portugheze. Cît de greu i-a fost să-și vadă deschis centrul de estetică ce îi poartă numele, am aflat chiar de la EA!

„Am decis să merg în Portugalia în 2005, pentru că soțul meu era deja plecat. Eu urmam să îmi susțin teza de master la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" și apoi să mă alătur lui. Țineam diplomele în mîini și trăiam sentimente de tristețe; înțelegeam că peste hotare nu are nevoie nimeni de facultățile mele. Însă dorul de soț îmi era mai mare. De fapt, îi făcusem promisiunea că de dragul său sînt gata să merg pînă la capătul lumii, iar Portugalia este, realmente, la periferia continentului.

Portugalia m-a întîmpinat într-un fel care m-a făcut să mă aflu și astăzi aici. Portughezii sînt extrem de amabili și ospitalieri.

Niciodată, pentru nicio secundă, nici în vis nu m-am gîndit că voi face ceea ce fac. Cînd copiii erau încă mici și nu puteam munci într-un orar complet, așteptam, la Porto, echivalența diplomelor mele de studii la Facultatea de Litere. Așteptînd răspunsul, am mers din curiozitate la LCN – o marcă de produse pentru manichiură și am frecventat tot acolo un curs alături de prietena mea. Apoi, tot la insistența ei, am deschis și un salon în care am început să prestez servicii de realizare a manichiurii cu gel. Așa am început să mă dedic noii meserii, după care am urmat și un curs legat de extensiile de gene. Între timp, am obținut echivalarea diplomelor pedagogice, fapt care m-a destabilizat un pic, m-a făcut să stau la îndoială. Am înghițit în sec, am ascuns echivalența în sertar și am zis că o dau uitării. Apoi am mers la un alt curs, legat de designul sprîncenelor, apoi la unul de Threding și altul de Microblading.

Clientele sînt cele care m-au ajutat să fiu cea care sînt acum. Precum am evidențiat, portughezii sînt extrem de amabili, simpli și deschiși. Sînt de părere că cei 6 ani de studii în pedagogie m-au marcat mult, deși nu am exersat niciodată. În timp ce îmi fac meseria, comunic cu clientele, le vorbesc mult despre ce și cum fac, le argumentez totul. Ascultîndu-mă, ele mi-au sugerat să-mi transmit cunoștințele și altor doritoare, iar aici, diplomele mele și-au găsit uzul. Tot clientele au fost cele care mi-au recomandat unde să merg, ca să mai studiez și să-mi pot deschide o școală a mea, unde să predau ceea ce fac. De cîteva luni, muncesc în această direcție: vreau să deschid o școală de cursuri.

Nu sînt o mare afaceristă. Îmi este greu să dezvolt aspectul acesta. Statul portughez nu prea susține antreprenorii. Portugalia este țară cu multe posibilități, dar pentru că portughezii de rînd sînt extrem de amabili, mulți dintre ei m-au ajutat. Cheia succesului meu este întîi de toate respectul față de cliente, în a le oferi calitate și noutate.

Am fost mereu o feministă. Admir femeile, sînt toate la fel, în orice colț al Pămîntului. Nu găsesc cuvinte pentru a spune cît de mult admir femeia – o creație irepetabilă în natură.

Cu gestionarea timpului, unica mea scăpare e soțul. Împărțim timpul pînă la fiecare 15 minute. Facem estafeta de luni și pînă sîmbătă. Duminica e sfîntă; ne odihnim cu toții.

Mulți sînt oamenii care m-au ajutat să ajung unde sînt, fie prin intenții pozitive sau negative, pentru că toate ne sînt de învățătură. Primul impuls mi l-a oferit însă Viorica Donica – acea prietenă, alături de care am început. Un rol nemijlocit l-au avut și niște persoane întîmplătoare din viața mea, de care îmi amintesc și le mulțumesc!

Sfatul meu pentru toți este să fie perseverenți, să nu renune la vis, indiferent de obstacolele întîlnite în cale. Nu uitați însă că pentru realizarea lor trebuie să munciți sincer. Un client fidel se obține doar din muncă sinceră!"

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

Portugalia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
146 locuitori

Victoria este un sat din cadrul comunei Sărăteni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 71 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Victoria a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.