Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 februarie 2018, 09:50 Diaspora moldovenească views 17082
Și-a împlinit visul cu aromă de cafea în Marea Britanie (Foto)
21 februarie 2018, 09:50 Diaspora moldovenească views 17082

Și-a împlinit visul cu aromă de cafea în Marea Britanie (Foto)

Anastasia Rotaru are o slăbiciune de care este mîndră - gătitul. Cel mai tare îi place să gătească deserturi, lucru care se simte în fiecare fărîmitură. Acum 4 ani, un amic a rugat-o să îl ajute cu pregătirile pentru un eveniment.

Ea a fost numită responsabilă pentru gătirea deserturilor. Întregul proces a vrăjit-o atît de mult încît nu mai avea nopți liniștite. Visa cu ochii deschiși la o afacere în alimentația publică. Se vedea stăpînă într-un local cochet, în care să împartă dulciuri, cafea și zîmbete oaspeților.

Tînăra originară din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, avea 27 de ani cînd a decis să emigreze. Lucra la o instituție media ca reporter, iar salariul ei nu o ajuta deloc să își împlinească visul care prindea un contur tot mai clar. Era hotărîtă să lanseze o afacere în domeniul alimentației publice.

„După acel eveniment, am primit foarte multe aprecieri. Unii mă întrebau unde pot să cumpere tot ce am pregătit eu, așa că nu după foarte mult timp, am început să mă informez despre ceea ce înseamnă o afacere, despre cum se lansează în Republica Moldova. Aveam nevoie de multe resurse, în special financiare, eu însă nu dispuneam de ele. Am tot apelat pe la diferite instituţii care oferă sprijin financiar pentru tineri, dar fără succes. Am reuşit într-un final să obţin suportul unor investitori, după ce găsisem şi un local superb în centrul Chişinăului. Însă, investitorii respectivi şi-au restras la scurt timp susţinerea, pentru că eu aş fi prea tînără şi, aşa cum mi-au spus, nu voi reuşi din lipsă de experienţă în domeniu. Eram foarte dezamăgită, epuizasem toată lista de posibile şanse de a mai deschide o afacere în Moldova aşa cum îmi doream."

Nu a stat prea mult pe gînduri și și-a strîns toate visele în bagaje ca să le dea viață la Londra.

„M-am decis să plec la Londra ca să lucrez şi să strîng singură bani pentru afacere. Marea Britanie a fost prima opţiune, întrucît această ţară îmi este dragă încă din liceu şi cunosc şi limba engleză. Iniţial, mă gîndeam să lucrez un an sau doi, după care să revin în Moldova, dar după cîteva luni, am hotărît să rămîn în Marea Britanie şi să-mi fac viitorul aici."

Nici nu își închipuia cît de ușor e să lansezi o afacere în Marea Britanie, bucurîndu-se de susținerea pe care nu a găsit-o acasă. I se deschideau toate ușile, la unele din ele nici măcar nu bătuse ea. Ajutorul venea nechemat.

„Am tot căutat spaţii prin Londra, însă preţurile sînt foarte ridicate, încît nici 5 ani nu mi-ar fi ajuns ca să economisesc şi să deschid afacerea. De aceea, în septembrie 2017, m-am mutat în oraşul Manchester, iar de aici încolo a fost o cale destul de uşoară. Cafeneaua se află în centrul oraşului Bolton, localitate situată nu departe de Manchester."

„ A fost un proces mult mai uşor decît în Moldova. În primul rînd, aici toate instituţiile de stat au site-urile doldora de informaţii, iar dacă suni la orice insituţie, ţi se răspunde în mod foarte amabil şi prompt la orice solicitare, indiferent dacă eşti englez sau moldovean. Eu nu am fost niciodată discriminată sau descurajată de cînd mă aflu în această ţară. Din contra, am primit întotdeauna receptivitate şi bunăvoinţă.

În prima zi de lansare, eu le-am oferit băuturi gratuite tuturor vecinilor – proprietari de afaceri, toţi englezi. Au venit toţi ca unul ca să vadă cafeneaua. Majoritatea m-au felicitat şi îmbrăţişat, iar mulţi dintre ei au devenit clienţi fideli. A fost un început foarte frumos! Recent, un cuplu de englezi s-a oferit să mă ajute, absolut gratuit, cu promovarea afacerii. Eu sînt în continuare uimită de atitudinea lor. Majoritatea sînt mulţumiţi de calitatea servirii, iar probabil aceasta şi face diferenţa."

Iniţial, își dorea în meniu doar deserturi şi cafea de calitate, dar a primit foarte multe solicitări din partea clienţilor că şi-ar dori şi sandwich-uri şi alte gustări.

„Acum avem în meniu mai multe feluri de produse din foitaj, preferate de britanici la dejun, diferite deserturi, multe sandwich-uri, salate, supe. Toate produsele sînt la vedere şi se servesc oaspetelui rapid. Am optat pentru un design relativ simplu, cu multe elemente din lemn şi mobilă confortabilă. Un astfel de concept de afacere este destul de popular în Marea Britanie. Englezii îşi petrec o foarte mare parte din timp în cafenele, în ţară existînd trei reţele mari de cafenele şi o sumedenie de cafenele independente."

Deși nu a trecut mult timp de cînd a deschis cafeneaua, Anastasia simte că i-a reușit să pună pe roate gustoasa afacere la care a visat atît de mult. Inima ei este împlinită, căci zilnic vede oaspeți savurînd cu plăcere cafeaua și desertul pregătit de ea, în timp ce răsfoiesc niște ziare sau schimbă o vorbă despre ce s-a mai întîmplat peste zi.

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

Marea Britanie , cafea , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
793 locuitori

Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.