Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iulie 2011, 15:58 Diaspora moldovenească views 7943
08 iulie 2011, 15:58 Diaspora moldovenească views 7943

Diaspora moldovenească astăzi

Diaspora moldovenilor există în mai multe ţări ale lumii unde, locuiesc permanent sau temporar mai mult de 1,5 milioane de moldovenii. Importante comunităţi de moldoveni, conform datelor oficiale există în Federaţia Rusă — 172 330, Italia - 68 591, Portugalia — 21 147, Kazahstan — 19 458. Moldovenii locuiesc şi în alte state cum ar fi Belarusi, Spania, Kirghizstan, Lituania, Letonia, Estonia, Tadjikistan, Suedia, Danemarca, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Franţa, Grecia, Germania, Israel, Polonia, Marea Britanie, SUA, Canada, Turcia, Ungaria, Uzbekistan, Australia, Cehia, Slovaci, Cipru etc.

În 1991 Republica Moldova devine stat independent și suveran. Cetățenii ei se bucură de libertatea de expresie, libertatea de a călători și a cunoaște lumea. Însă un număr mare de moldoveni și-au părăsit patria în căutarea unui destin mai fericit.  Această masă de cetățeni, împrăștiați în întreaga lume, formează „diaspora moldovenească”.

De-a lungul istoriei, mulți moldoveni au fost nevoiți să intre în diaspora, benevol sau de nevoie, din motive politice, economice sau sociale, spirituale sau religioase. În ultimii ani diaspora moldovenească s-a largit vizibil, pe lista celor plecati intrînd moldoveni din diferite categorii sociale. Migrarea masiva a moldovenilor (nu există o statistică exactă care ar reflecta numărul celor care au părăsit țara,  vehiculîndu-se frecvent cifra de un million de oameni) a făcut ca astăzi diaspora moldovenească să crească substanțial, atît în vest cît și în est.
 
Asociațiile obștești înființate de moldoveni peste hotare își propun ca scop o mai bună organizare a diasporei sub aspect structural, pentru a putea sprijini la un nivel calitativ nou integrarea noilor veniţi, dar şi a celor sosiţi mai demult. În aria acestor preocupări se înscrie și  întărirea relaţiilor dintre membrii comunităţii, prin ajutor reciproc, prin iniţierea de diverse activităţi, menținerea legăturilor spirituale cu patria. O importanță mare o are și reprezentarea adecvată a moldovenilor în relațiile cu organismele guvernamentale și neguvernamentale din țările de reședință sau din Republica Moldova. Diasporei îi revine un rol important în promovarea unei imagini favorabile a Moldovei peste hotare. În acest context devine deosebit de important efortul de instituţionalizare a diasporei moldoveneşti, care dispune de un potenţial important capabil să contribuie semnificativ la consolidarea raporturilor bilaterale în multiple domenii, de a găsi modalităţi de susţinere a ţării lor de baştină cu toată experienţa acumulată peste hotare.

Comentarii

 (1)
  • #1 moscova Răspunde Citează selecţia
    Congresul Diasporelor Moldoveneși a transmis bibliotecii de copii a or. Ștefan Vodă 1040 cărți în limba rusă Transferul de literatură pentru copii, a avut loc ca urmare a implementării cu succes de către Congresul Diasporelor Moldoveneşti pe scară largă a proiectului umanitar "Întoarcerea cărții ruseşti în Moldova - www.moldova.ms
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
142 locuitori

Ştefăneşti este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.24 km. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.