Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 noiembrie 2018, 14:20 Diaspora moldovenească views 18639
Persoanele stabilite peste hotare vor avea dreptul la pensie
23 noiembrie 2018, 14:20 Diaspora moldovenească views 18639

Persoanele stabilite peste hotare vor avea dreptul la pensie

Persoanele care și-au stabilit domiciliul peste hotarele țării vor avea dreptul la pensie în Republica Moldova.

Parlamentul, în ședința de ieri, a votat completări ale Legii privind sistemul public de asigurări sociale, în I și II lectură.

Inițiativa aparține deputatei Valentina Buliga și prevede că persoanele care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială,  de la ultimul domiciliu din Republica Moldova.  În prezent, asiguratului, care îşi stabileşte domiciliul în străinătate, nu i se acordă acest drept.

Totodată, persoanele care își vor stabili dreptul la pensie vor fi obligate, o dată în 12 luni, să confirme acest drept. Procedura va putea fi efectuată, inclusiv, la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, aflate peste hotarele țării. Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Proiectul, în lectură finală, a fost susținut de 71 de deputați din cei prezenți la ședință.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.