Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2020, 10:30 Diaspora moldovenească views 6887
Nu vă fie frică să reveniți acasă. Cum o familie de moldoveni a ajuns acasă pe cale terestră
24 aprilie 2020, 10:30 Diaspora moldovenească views 6887

Nu vă fie frică să reveniți acasă. Cum o familie de moldoveni a ajuns acasă pe cale terestră

O familie de moldoveni care era plecată la muncă în Anglia, a acceptat sub protecția anonimatului să ne povestească cum a reușit pe timp de pandemie să revină acasă pe cale terestră.

Potrivit lor, deși au revenit acasă în două zile, cînd de obicei acest drum poate fi parcurs într-un timp mai scurt, totuși spun că nu a fost anevoios și nu au întîmpinat bariere.

S-au pornit din Londra în după amiaza zilei de 20 aprilie.

"Ne-am aprovizionat din Anglia cu produse alimentare și cu multă răbdare, dar și frica drumului pe care îl aveam în față. Însă eram sigură că o să ajungem cu bine acasă. Din Anglia am urcat pe feribot care ne-a adus pe pamîntul francez. Ne-am informat că avem dreptul să ne oprim doar în stațiile peco pentru a ne alimenta și a cumpăra lucruri necesare", a povestit femeia.

Potrivit acesteia, din Franța au ajuns în Germania care au traversat-o fără nici o problemă și fără să fie opriți de poliție.

"Cînd am ajuns la vama dintre Germania și Austria am fost nevoiți să stăm 12 ore la o benzinărie din Passau pe motiv că, potrivit cerințelor din Austria și Ungaria, puteam tranzita aceste două țări doar în intervalul 18:00 - 06:00", povestește moldoveanca.

Cînd și-au reluat drumul, au traversat fără probleme Austria, apoi și Ungaria.

"Încă fiind în Anglia ne-am informat că putem trece vama dintre Ungaria și România doar pe la vama Nădlac. Cînd am ajuns la vama dintre unguri si români, ne-au fost verificate actele, eram singuri în vama, nici o mașină. Am trecut fără nici o problemă. Aveam în față încă drum lung, ne opream doar în benzinării pentru a mînca și a ne odihni un pic. Deși stăm într-un sat din raionul Fălești iar mai convenabil ne-ar fi fost să intrăm pe la vama Sculeni, totuși știam că poți intra în țară doar pe la vama Leușeni, iată de ce drumul prin România ni l-am croit pînă la vama Albița", ne-a povestit femeia.

Au ajuns la vama dintre România și Republica Moldova în amiaza zilei de 22 aprilie. Avînd actele în regulă, au trecut cu ușurință vama românească, iar odată ajunși lacea moldovenească, au completat fișa epidemiologică, li s-a măsurat temperatura corpului și au semnat o declarație prin care își asumă responsabilitatea de a procura asigurarea medicală.

"Cel mai mult am stat la vama moldovenească, dar nu din rea intenție, ci pentru că am avut de îndeplinit mai multe fișe. După ce au fost făcute toate formalitățile, am intrat în țară și ne-am croit drumul spre casă. Odată ajunși acasă am sunat medicul din sat și am informat că am ajuns în localitate și că pe perioada izolării o să stăm acasă. Drumul a fost lung, dar acasă ne simțim în siguranță și cel mai bine", a mărturisit femeia.

Deși spune că s-au pornit spre casă cu frică, totuși erau siguri că vor reuși.

Reamintim că moldovenii pot reveni acasă nu doar cu ajutorul curselor charter organizate de autoritățile din Republica Moldova, dar și pe cale terestră.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1730 locuitori

Gherman este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1730 de oameni. Satul Gherman a fost menționat documentar în anul în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.