Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 august 2011, 13:30 Diaspora moldovenească views 5366
06 august 2011, 13:30 Diaspora moldovenească views 5366

Migranţii moldoveni din Italia vor primi o protecţie şi asistenţă suplimentară din partea statului

Republica Moldova şi Italia au semnat un Acordul în domeniul migraţiei de muncă Protocolul de Implementare a Acordului în cauză. Acordul prevede modalităţile de reglementare a fluxurilor migraţionale între cele două state, precum şi anumite măsuri ce vor permite maximizarea efectelor pozitive ale migraţiei. Astfel, Acordul şi Protocolul conţin clauze ce ţin de instruirea lucrătorilor moldoveni, realizarea iniţiativelor de facilitare a reîntoarcerii în ţara de origine, implementarea schemelor de migraţie circulară. Totodată, în Acord părţile recunosc rolul pe care îl pot avea comunităţile de moldoveni din Italia în procesul de integrare şi revenire în patrie a migranţilor. ”La finele lunii august în Moldova vor veni echipele tehnice, care vor stabili mecanismul de gestionare. Este important ca cetăţenii noştri care pleacă în Italia să cunoască despre locurile de muncă, mărimea salariilor, garanţiile sociale, unde să se adreseze în caz de necesitate”, a declarat ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Potrivit documentului, în cazul adoptării decretului privind circulaţia persoanelor, partea italiană se obligă să favorizeze acordarea unei cote speciale de intrare cetăţenilor Republicii Moldova. O pătrime din această cotă va fi gestionată, prioritar, de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova. Potrivit datelor statistice, circa 110 mii de persoane muncesc în Italia. După cum a anunţat Valentina Buliga, un Acord în domeniul migraţiei de muncă urmează a fi semnat şi cu Federaţia Rusă. Documentul a trecut deja toate etapele de avizare.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.