Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 decembrie 2021, 12:00 Diaspora moldovenească views 3608
Moldovenii s-au reunit la Kursk
15 decembrie 2021, 12:00 Diaspora moldovenească views 3608

Moldovenii s-au reunit la Kursk

Kursk a sărbătorit pe larg 20 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie și Cooperare dintre Moldova și Rusia și a convenit să extindă cooperarea în diverse domenii.

În special, evenimentele dedicate aniversării a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie și Cooperare între Republica Moldova și Rusia care au avut loc în Kursk au fost organizate de către Centrul socio-cultural ”Comunitatea Moldovenilor” sub conducerea compatriotul nostru Elena Bulhac cu sprijinul și participarea reprezentanților administrației orașului Kursk, precum și Consiliului de Afaceri ruso-moldovenesc pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, transmite Noi.md.

Distinșii invitați, printre care viceguvernatorul Regiunii Kursk, Alexei Smirnov, Președintele Consiliului de Afaceri ruso-moldovenesc de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse, compatriotul nostru Anatolie Coica, Președintele recepției publice a Republicii Moldova în Federația Rusă, Serghei Mișin, deputatul Adrian Lebedinschi, precum și diplomați din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, au participat la diferite evenimente culturale, sociale și economice.

În cadrul acestor evenimente, tradițiile culturale naționale ale moldovenilor au fost prezentate prin intermediul muzicii populare interpretată de artiști, membri ai diasporei, prin costume naționale, vinuri și bucate servite la degustarea organizată cu această ocazie de "Comunitatea Moldovenilor" din orașul Kursk.

Partea economică a evenimentului a fost marcată de o întrevedere la Camera de Comerț și Industrie a regiunii Kursk cu participarea delegațiilor din Republica Moldova, reprezentanților filialei din Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie din Moldova în persoana președintele filialei Camerei de Comerț a RM din raionului Ungheni, Dorin Budean, și președintele raionului Ștefan-Vodă, Vasile Maxim.

În cadrul întrevederii a fost prezentat climatul investițional și oportunitățile ambelor părți. Ștefan Vodă a fost reprezentat și de agenții economici din raionul, pentru care a fost organizată oportunitatea de a se întîlni cu rețelele comerciale din regiunea Kursk precum: "Evtropa", "Linia", "Paterochka". La invitația organizatorilor, consilierul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă pe probleme economice, Evghenii Chistol, a făcut o prezentare a climatului investițional al Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde a avut loc o prezentare a producătorilor de vin din Moldova.

Liudmila Ursatev, șefa Direcției economice a raionului Ungheni, a făcut o prezentare online a potențialului economic al raionului Ungheni. A fost menționat interesul raionului Ungheni de a lucra cu regiunea Kursk. Mesei rotunde online s-au alăturat 10 agenți economici, iar președintele raionului i-a salutat pe toți cei prezenți.

În format online din Moldova s-a alăturat activ și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, condusă de Natalia Calenic, vicepreședinta camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe 10 decembrie, oaspeții din Moldova au vizitat raionul Jeleznogorsk și raionul Dmitrievski din regiunea Kursk. În cadrul vizitei au avut loc negocieri privind cooperarea ulterioară în domeniul economic, cultural, educațional și social, fiind planificate și vizite de răspuns ale reprezentanților raioanelor și antreprenorilor din regiunea Kursk în Republica Moldova.

Rezultatul acestor evenimente a fost semnarea unui Acord de cooperare între CCI Kursk și filiala Ungeni a CCI din Moldova, semnarea a 2 protocoale de intenție de cooperare între administrația raionului Ștefan Vodă și Universitatea de Stat din Kursk, administrația raionului Ștefan Vodă și administrația raionului Dmitrievsky din regiunea Kursk, precum și semnarea unui acord de cooperare între Centrul socio-cultural ”Comunitatea Moldovenilor” și ONA "Pentru Moldova".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , cooperare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1621 locuitori

Cuhureştii de Sus este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unchiteşti, Cuhureştii de Sus și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1621 de oameni. Satul Cuhureștii de Sus a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.