Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iunie 2022, 15:00 Diaspora moldovenească views 2366
Va fi micșorat costul serviciilor consulare pentru migranții moldoveni
08 iunie 2022, 15:00 Diaspora moldovenească views 2366

Va fi micșorat costul serviciilor consulare pentru migranții moldoveni

Costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării va fi micșorat. Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii cu privire la taxele consulare.

Modificările prevăd eliminarea taxelor aferente prestării serviciilor consulare. Totodată, vor fi reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, se propune eliminarea în proporție de 100% a taxelor consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vîrsta de 18 ani.

”Prețul serviciilor consulare este disproporționat de mare și reprezintă un tratament inechitabil față de cetățenii care se află peste hotarele țării, în raport cu cei ce se află pe teritoriul acesteia. Modificările pe care le propunem reprezintă o micșorare cu 60% a tuturor taxelor consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu consular”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă.

În formula actuală, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicită suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adaugă și costul pentru expedierea la domiciliu a respectivelor acte.

Autorii inițiativei legislative au consultat și practica altor state la elaborarea proiectui de lege, constatînd că aceasta este mult mai echitabilă cu propriii cetățeni. Subiectul costului serviciilor consulare a fost discutat și în cadrul mai multor evenimente de consultări publice care aveau drept scop identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de peste hotare.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS. Proiectul urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
1105 locuitori

Slobozia-Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Slobozia-Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1105 oameni. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.