Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 iulie 2022, 12:30 Localităţile Republicii Moldova views 1259
Peste două miliarde de lei vor fi investite într-un program național
Foto: travelblog.md
22 iulie 2022, 12:30 Localităţile Republicii Moldova views 1259

Peste două miliarde de lei vor fi investite într-un program național

492 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare totală de peste două miliarde de lei, vor fi implementate în cadrul Programului național „Satul european”. Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare.

Guvernul a aprobat, astăzi, includerea proiectelor cîștigătoare în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL), în perioada 2022-2023.

Astfel, din 492 de proiecte selectate:

  • 152 sînt destinate construcției/extinderii/reabilitării/modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare;

  • 43 proiecte - instalarea iluminatului public;

  • 35 proiecte - elaborarea planurilor urbanistice generale;

  • 120 proiecte - construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice;

  • 8 proiecte - instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile;

  • 71 proiecte - construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centre de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu nevoi speciale;

  • 52 proiecte - restaurarea/reabilitarea/reconstituirea/conservarea monumentelor/structurilor istorice;

  • 11 proiecte - cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

La etapa următoare, în urma aprobării listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale.

Menționăm că, pentru finanțarea proiectelor cîștigătoare, se vor utiliza mijloacele financiare alocate în FNDRL, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele APL, dar și alte surse permise de lege.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
611 locuitori

Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.