Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iulie 2013, 16:07 Diaspora moldovenească views 10711
26 iulie 2013, 16:07 Diaspora moldovenească views 10711

Moldoveanca Victoria Leucă, speranţa cîntecului liric portughez


Foto: trm.md

O moldoveancă de doar 11 ani a cucerit, interpretînd fado, cel mai pretenţios public al acestui gen, cel din Portugalia. Victoria Leucă a participat la concursul “Marele Premiu Naţional de Fado” difuzat la televiziunea naţională portugheză, ocupînd locul doi în semifinală, transmite trm.md cu referire la enaţional.ro.

Victoria s-a născut la Lisabona, dar parinții ei sunt din Republica Moldova, țară pe care fetița a vizitat-o doar de două ori. S-a născut într-o familie de muzicieni, iar mama este profesoară de liceu în Lisabona. Acasă vorbește în romînă și uneori cîntă melodii romînești. Cunoaște muzica artiștilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Mirabela Dauer sau Angela Moldovanu.

“Somități în domeniu ne-au spus că Victorita are voce duioasă, diapazonul e foarte mare pentru vîrsta ei, folosește asa-zisele ”falsete naturale”. Cînd interpretează transmite pace, liniște și are un ritm foarte bun”, a menționat Tamara Leucă, mama fetiței.

La 11 ani are deja un portofoliu impresionant și două piese scrise special de poeții portughezi pentru Victorița. A studiat la școala de dans a Conservatorului Național din Lisabona, clasa de balet, la care a fost nevoită să renunțe din cauza programului. Din 2010 studiază pianul la același conservator.

Moldoveanca are o voce specială și are mari șanse să devină una dintre cele mai bune interprete ale muzicii portugheze tradiționale. Numele și vocea ei fiind deja cunoscute admiratorilor de fado.

Portugalia vrea să înscrie fadoul în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, pentru a obţine recunoaşterea mondială a fadoului - gen de cîntec tradiţional, care a apărut în urmă cu aproape două secole la Lisabona şi a devenit de atunci un simbol al întregului popor portughez.

Cuvinte cheie:

Portugalia , moldovenii , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
106 locuitori

Antonovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Sîngerei şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Antonovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.