Mergi spre compartimentul: Copiilor
06 noiembrie 2018, 10:55 Copiilor views 11028
La Chișinău a fost făcut bilanțul proiectului „O țară independentă” (Foto, Video)
06 noiembrie 2018, 10:55 Copiilor views 11028

La Chișinău a fost făcut bilanțul proiectului „O țară independentă” (Foto, Video)

Prevenirea comportamentelor nedorite la copii prin intermediul poveștilor s-a dovedit a fi un proiect de succes în patru țări – Moldova, Ucraina, România și Rusia. La această concluzie au ajuns participanții Conferinţei Internaţionale dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ", desfășurată la 4 noiembrie la Chișinău.

Inițiat de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), proiectul s-a desfășurat pe parcursul a trei ani (2015-2018) în peste 200 de grădinițe și școli din patru țări. Scopul urmărit a fost de a preveni comportamentele deviante în rîndul copiilor, cum ar fi dependența de droguri și cea de jocurile pe calculator, prin intermediul celor șase povești scrise de psihlogul Mircea Grecu și coautoarea Jana Grecu.

Despre eficiența acestei metode inovatorii de luptă contra adicțiilor a vorbit Maria Vîrlan, președintele executiv al CIPIDA. „Parcursul acestui proiect poate fi sintetizat prin patru verbe – a preveni, a repara, a îngriji și a pregăti viitorul. Eroii noștri au găsit soluția – prevenirea prin povești. Ei au recurs la terapia narativă pentru a se îngriji de imunitatea morală a copiilor, de inteligența lor emoțională, valori necesare pentru a o mai bună autorealizare în societate. Anume terapia narativă ajunge la miezul problemei mai repede decît orice alte tehnici terapeutice", a menționat Maria Vîrlan.

Eforturile specialiștilor CIPIDA în promovarea unor modele sănătoase de comportament în rîndul copiilor au fost salutate și de consilierul președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici. El a remarcat că sistemul educațional din Moldova se confruntă cu probleme serioase, iar implicarea societății civile este mai mult decît necesară.

„Proiectul realizat este unul de actualitate foarte mare pentru Moldova. La etapa actuală Moldova se ciocnește cu mari probleme în sistemul educațional. Au plecat peste 10 mii de profesori, sistemul este puternic birocratizat, politizat. Profesorii noștri în loc să se ocupe cu educarea tinerei generații, se confruntă cu o maladie care numește reforma cronică. În consecință, copiii noștri rămîn singuri în fața unor mari probleme și asta îi determină să recurgă la unii pași greșiți", a relatat Popovici.

Consilierul prezidențial a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova mai multor specialiști CIPIDA, pentru participare activă la realizarea proiectului.

„Trebuie să înțelegem că motorul societății este tînăra generația. Cu adevărat vom putea fi independenți doar atunci cînd vom avea tineri independenți, sănătoși. Ceea ce se întîmplă astăzi nu poate fi calificat drept o catastrofă, dar pot spune că nu mergem exact în direcția corectă și din păcate părinții din motive obiective sau subiective au pus totul pe umerii pedagogilor", a menționat la rîndul său conducătorul proiectului Vladimir Odnostalco.

La proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ" au participat circa 25 de mii de copii și 610 profesori, psihologi și asistenți sociali. Peste 125 de mii de povești terapeutice au fost donate copiilor din cele patru țări participante – Moldova, Ucraina, România, Rusia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , Chisinau , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
207 locuitori

Stanislavca este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 114 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 207 oameni. Satul Stanislavca a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.