Mergi spre compartimentul: Copiilor
22 aprilie 2020, 15:30 Copiilor views 4926
A fost lansat un spot animat pentru adolescenții inteligenți online (Video)
22 aprilie 2020, 15:30 Copiilor views 4926

A fost lansat un spot animat pentru adolescenții inteligenți online (Video)

În primul trimestru al anului curent, consilierii platformei siguronline.md au înregistrat o dublare a numărului de adresări ale copiilor cu probleme legate de relații, comportamente periculoase sau chiar abuzuri sexuale în mediul online, în raport cu indicatorii din aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă în primele trei luni ale lui 2019 au fost raportate 30 de cazuri în care copiii erau supuși diferitor tipuri de riscuri pe internet, în perioada ianuarie-martie curent consilierii au înregistrat 69 de solicitări de ajutor (mai multe detalii, în infograficul anexat).

În legătură cu creșterea considerabilă a numărului de abuzuri online asupra copiilor săvîrșite în perioada autoizolării populației și avînd în vedere creșterea responsabilităților părinților și îngrijitorilor, echipa SigurOnline.md a elaborat un spot animat. Acesta este destinat adolescenților, în mod special. Această categorie de vîrstă, între aproximativ 12 și 14 ani, presupune cel mai înalt nivel al riscurilor de șantaj sexual online (sextortion). „Cînd relațiile online se complică, poți vorbi despre asta cu ai tăi. Dar dacă îți vine greu să te destăinui, poți lăsa oricînd un mesaj pe SigurOnline. E de încredere și e confidențial” – acesta este îndemnul de final al eroului spotului animat. Mai multe detalii – în materialul video.

70% din conținutul ce reprezintă un abuz sexual al copiilor sînt produse de minori

O mare provocare pe timpul carantinei rămîne a fi expedierea materialelor foto sau video cu conținut sexual create de copil. Datele internaționale arată că 70% din materialele de abuz sexual al copiilor apărute în spațiul virtual din momentul declarării pandemiei sînt auto-produse. Copiii fac poze și filmulețe intime și le distribuie altor copii, fără a conștientiza pe deplin urmările acestor comportamente. Odată apărute pe rețele, materialele devin motive pentru amenințări, hărțuiri sau șantaj.

Echipa SigurOnline.md a fost creată în ianuarie 2013 ca parte a Programului Copii al CI „La Strada Moldova”. Activitatea acestei echipe presupune mai multe direcții: informare despre utilizarea în siguranță a internetului de către copii; consiliere individuală în situații de risc de exploatare sexuală a copiilor în mediul online; consultanță și asistență juridică și psihologică pentru copiii victime ale abuzurilor sexuale online; ghidarea specialiștilor privind protecția copiilor care sînt sau au fost abuzați și/sau exploatați sexual în internet.

Cuvinte cheie:

copii , securitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.