Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
20 septembrie 2018, 17:05 Diaspora moldovenească views 8817
Rezultat inițial (partea 2)
20 septembrie 2018, 17:05 Diaspora moldovenească views 8817

Rezultat inițial (partea 2)

Despre faptul că în ultimii ani emigrarea din Moldova a luat proporții alarmante se vorbește la toate nivelurile, de la mass-media la politicieni și experți. Însă cine pleacă, unde anume, de ce și care pot fi urmările acestui proces? Această situație a fost analizată de jurnaliștii portalului Noi.md.

Locul nu poate fi gol?

Analiștii străini consideră că numărul emigranților economici din Moldova în Rusia și UE poate doar să crească. Rusia, ca și UE, va asimila cu succes aceste fluxuri. Astăzi ele nu prezintă un pericol nici pentru piața muncii din Rusia și UE, nici pentru securitate în general. Mai mult, grație regimului fără vize oferit Moldovei, dar și procedurii simplificate de obținere a cetățeniei române, țări precum Polonia, România, Bulgaria și un șir de alte țări își rezolvă problemele deficitului forței de muncă. Le convine tuturor, cu excepția Moldovei, care, în opinia unor observatori, riscă să asimileze în viitorul apropiat fluxurile de refugiați din Africa și Orientul Apropiat.

Acest punct de vedere se bazează pe faptul că recent comisarul european pentru probleme de migrație, referindu-se la problema fluxului de imigranți în UE, a subliniat că ar fi corect ca țările care au semnat Acordul de asociere să participe la rezolvarea problemelor UE – dacă doresc să devină membri UE cu drepturi depline.

Există temerea că, dacă Bruxellesul va dori cu adevărat să implice țările care au semnat Acordul de asociere cu UE în soluționarea crizei migrației, o va face selectiv. Adică îi va lăsa pe teritoriul său pe imigranții culți, calificați, care respectă legea, expediind în alte țări persoanele cu necesități speciale, slăbite, bolnave, care promovează islamul radical, dar și pe cei care anterior au comis diverse infracțiuni pe teritoriul UE.

În plus, Moldova dispune de soluri fertile, capabile să-i "hrănească" pe imigranți, și de sate pustii cu casele bătute în cuie, din cauza migrației economice a populației.

Dar există și opinia că Moldova nu va fi afectată de criza migrației, care a cuprins Europa. Unu – pentru că Moldova este un membru asociat, nu plenipotențiar al UE, de aceea chestiunea cotării și cazării obligatorii a refugiaților nu o privește.

Doi. În viziunea imigranților, Moldova nu este la fel de atrăgătoare ca UE sau SUA. Indemnizația de cca 30 de euro pentru refugiați și persoanele care beneficiază de protecție umanitară, nu se compară cu indemnizația de cca 1000 euro/lună (fără înlesnirile sociale) dintr-un șir de țări UE sau cu indemnizația de 400-600 de euro, plus pachetul social. Toți imigranții care au stat în Germania mai mult de 15 luni pot beneficia de asigurare medicală obligatorie. Iar statutul de refugiat le permite să nu achite cotizațiile obligatorii pentru asigurarea medicală.

De altfel, dacă va fi nevoie, Bruxelles-ul nu va stopa statutul asociativ al Moldovei. Moldova a semnat Acordul de asociere, conform căruia numărul obligațiilor sale îl depășește mult pe cel al drepturilor. De aceea, dacă la Bruxelles-ul se va decide că Moldova trebuie să împartă cu UE povara migrației, Chișinăul va fi nevoit să o facă cu sau fără voia sa.

Spre deosebire de acei locuitori ai Africii de Nord și Orientului Apropiat care încearcă să ajungă pe țărmurile Europei de Sud cu orice preț sau de sirienii care fug din țara lor în UE și Turcia din cauza instabilității politice, azil politic în Moldova cer, în fond, cetățenii culți ai statelor arabe. Care stau bine pe picioare și anterior au învățat în universitățile din Moldova. Este vorba despre un cu totul alt nivel de cultură și integrare în societate. Practic, ei cunosc cu toții limba rusă sau moldovenească.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
756 locuitori

Şipca este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şipca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 3 km de orașul Șoldănești și 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 756 de oameni. Prima mențiune documentară certă a localității datează din anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.