Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
08 august 2019, 11:10 Diaspora moldovenească views 5540
Opinie: În Rusia a scăzut brusc numărul migranților muncitori din Moldova
08 august 2019, 11:10 Diaspora moldovenească views 5540

Opinie: În Rusia a scăzut brusc numărul migranților muncitori din Moldova

Numărul migranților muncitori din Moldova care stau temporar în Rusia a scăzut brusc în ultimii ani.

Această opinie a fost exprimată pe blogul său pe gazeta.ru de către analistul politic Georgy Bovt, transmite Noi.md.

Potrivit acestuia, în general, numărul de străini cu şedere temporară în Federația Rusă depășește 10 milioane de oameni. 85% dintre ei provin din țările CSI, iar cel mai mare grup – din Asia Centrală. Iar numărul gastarbaiterilor ucraineni este în scădere: în 2015 erau 2,5 milioane, acum 1,7 milioane. Ultima cifră este mai mică decît numărul rezidenților temporari din Uzbekistan (2,2 milioane). Dar, deocamdată, mai mare decît al celor din Tadjikistan (1,3 milioane).

„Numărul de rezidenţi temporari din Moldova a scăzut brusc", a menţionat Georgy Bovt, explicînd că locuitorii Ucrainei și Moldovei, folosind regimul fără vize, au luat calea spre Europa.

„Aceasta a fost o mișcare„ subtilă" din partea europenilor: făcînd acest lucru, ei poate au desprins definitiv aceste țări și, cel mai important, populaţia tînără din ele, de Rusia. În locul lor vin central-asiaticii, numărul de șederi temporare din Azerbaidjan crește, belaruşii se menţin, deocamdată, la același nivel – aproximativ jumătate de milion ", a subliniat politologul.

Potrivit acestuia, statisticile migrației de muncă „oficiale" arată aceleași tendințe. Totuşi, în acest caz vorbim însă despre cei care s-au înregistrat ca angajați. Conform situaţiei la jumătate de an, numărul acestora este de 4,4 milioane, 97% veniţi din ţările CSI, pe fundalul unei scăderi accentuate din Moldova și Ucraina. Legalizarea în același timp nu crește, nu cresc nici plățile pentru patentele de muncă. Procesele de ieșire a lucrătorilor migranți din umbră au îngheţat.

„Oamenii preferă să nu aibă afaceri oficiale cu birocrația rusească, iar dacă e să le aibă, le preferă să fie pur neoficiale. Și această tendință, mi se pare, va crește doar", a menţionat Georgy Bovt

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Rusia , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.