19 septembrie 2011, 16:20 Realitatea moldovenească views 3633
19 septembrie 2011, 16:20 Realitatea moldovenească views 3633

Declaraţiile lui Băsescu nu presupun riscuri pentru independenţa Republicii Moldova, consideră analiştii

Ultimele declaraţii a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la „reunirea celor două state româneşti în cadrul Uniunii Europene” nu presupun vreun risc pentru integritatea statului independent Republica Moldova, ci reprezintă modul obişnuit de abordare al problematicii de către preşedintele statului vecin. De această părere sînt analiştii moldoveni, care consideră că, oficial, nici măcar Statele Unite ale Americii nu ar fi prea interesate de acest subiect.

Analistul politic Viorel Cibotaru consideră că nu s-a spus nimic nou, deoarece şi în trecut tema dată a servit preşedintelui României drept subiect al unor declaraţii publice. „Cred că Băsescu a vorbit în contextul cutumei diplomatice, şi nu în cel al necesităţilor politice. S-a luat în considerare publicul în care s-a făcut declaraţia, dar nu s-a spus nimic scandalos pentru Republica Moldova”, a menţionat Cibotaru. Şi analistul Nicolae Chirtoacă are o opinie similară. Acesta consideră că, după vizita în SUA a preşedintelui Băsescu, „la capitolul Republica Moldova, „Basarabia”, „al doilea stat românesc”, nu s-a schimbat nimic în modul de abordare a problematicii de către diplomaţia română”.

Analistul Bogdan Ţîrdea consideră că, din cauza problemelor economice cu care se confruntă România, a închiderii porţii către spaţiul Schengen, a problemelor interne cu ungurii şi secuii, „ambiţiile preşedintelui Băsescu s-au temperat”. „Toate aceste probleme îl impun pe Băsescu să-şi tempereze cel puţin discursul. La nivel de acţiuni, Băsescu continuă să finanţeze ziare, televiziuni, asociaţii, ONG-uri din Republica Moldova etc.”, a conchis Ţîrdea.

Analiştii Viorel Cibotaru şi Nicolae Chirtoacă afirmă că Statele Unite nu pun prioritate asupra problemei unirii României şi Republicii Moldova. În acelaşi timp, Bogdan Ţîrdea este de părere că SUA nu poate declara oficial despre interesul său, dar „la nivelul discuţiilor neoficiale, de subsol, nu exclud faptul”. „Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă îngustarea spaţiului de influenţă rus, ceea ce este în interesul SUA, a spus Ţîrdea.

Marţi 13 septembrie, preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită de lucru la Washington, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi SUA. Tot atunci, ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. În cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Washington, Băsescu a fost întrebat dacă în cadrul convorbirilor cu oficialii americani s-a discutat şi despre „reunirea României cu Basarabia”. Potrivit Romanian Global News, Băsescu a confirmat că „a discutat problematica legată de Republica Moldova şi, zîmbind, a răspuns diplomatic că reunirea celor două state româneşti o vede în cadrul Uniunii Europene”.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
889 locuitori

Toceni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vîlcele și Toceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 889 de oameni. Satul Toceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.