08 decembrie 2014, 16:20 Realitatea moldovenească views 9718
Leul a stabilit un nou antirecord
Foto: comments.ua
08 decembrie 2014, 16:20 Realitatea moldovenească views 9718

Leul a stabilit un nou antirecord

Cursul oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul american a atins astăzi maximul istoric, relatează NOI.md. Potrivit datelor oficiale ale Băncii Naţionale a Moldovei, la 8 decembrie cursul oficial a fost stabilit la nivelul de 15,1916 pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai înalt curs de referinţă pentru un dolar SUA. În weekendul trecut cursul oficial a fost de 15,1731 pentru un dolar.

De menţionat că pragul psihologic de 15 lei pentru un dolar a fost depăşit la 18 noiembrie 2014. Atunci cursul leului în raport cu dolarul american a constituit 15,0334 lei pentru un dolar, atingînd astfel un record istoric. La 19 noiembrie BNM a stabilit cursul la nivelul de 15,1144 lei pentru un dolar. Ulterior leul moldovenesc şi-a consolidat treptat poziţiile, însă începînd cu 3 decembrie iarăşi a depăşit nivelul de 15 lei pentru un dolar (15,0848) şi a continuat să se deprecieze.

Anterior reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei au menţionat să devalorizarea leului moldovenesc în raport cu principalele valute este condiţionată de un şir de factori obiectivi, specificînd, în particular, creşterea cererii la valută din partea agenţilor economici odată cu scăderea ofertei acesteia din partea persoanelor fizice, ceea ce a dus la deficitul valutei pe piaţă. În plus, asupra deprecierii leului au influenţat criza regională, recesiunea economică şi devalorizarea valutelor ale celor mai importanţi parteneri comerciali ai Moldovei – Ucraina şi Rusia. Totodată, deprecierea rublei ruse şi grivnei ucrainene faţă de dolar a fost mai semnificativă decît devalorizarea leului moldovenesc.

BNM a mai menţionat că deprecierea leului în noiembrie a fost cauzată şi de factorul psihologic şi incertitudinea legate de situaţia geopolitică şi alegerile parlamentare.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

leu , dolarul , valută , Moldova , economie , bani , BNM

Comentarii

 (1)
  • #1 German Răspunde Citează selecţia
     "самым высоким курсом лея по отношению к доллару США." "и продолжил свое падение". что за идиот писал статью, вообще-то, это называется, низкий курс лея, к доллару США
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.