17 februarie 2015, 10:47 Realitatea moldovenească views 9456
Experți: Leul moldovenesc va continua să se deprecieze
17 februarie 2015, 10:47 Realitatea moldovenească views 9456

Experți: Leul moldovenesc va continua să se deprecieze

Leul moldovenesc va continua să se deprecieze în pofida asigurărilor pe care ni le oferă Banca Naţională privind stabilizarea lui. Concluzii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog", de la postul public"Radio Moldova", transmite IPN.

Analistul economic Viorel Gârbu susţine că situaţia „este complicată peste limită". „Reprezentantul Băncii Naţionale a vorbit într-o conferinţă de presă despre tot ce putea să conducă la deprecierea valutei naţionale – scăderea exporturilor, a remitenţelor, factorul psihologic. N-a scos însă nici o vorbă despre suma uriaşă care a fost acordată celor trei bănci, prin intermediul cărora a fost sustras un miliard de dolari. BNM nu are rezerve pentru a opri acum deprecierea leului. Casele de schimb valutar nu vând valută, pentru că nu le este rentabil, deoarece a doua zi leul va pierde iar din poziţii", a spus analistul politic.

Şi analistul politic Nicolae Chiroacă afirmă că leul moldovenesc va continua să se deprecieze. „Distorsiunile din sistemul bancar moldovenesc durează de vreo 20 de ani, în această perioadă rămânând neschimbată situaţia când 70 la sută din produsele de consum se importă. Banca Naţională a scos din rezervele sale o sumă uriaşă pentru a acoperi fraudele de la Banca de Economi, Banca Socială şi Unibank, ca să nu se prăbuşească sistemul bancar. Dar a rămas neacoperită piaţa valutară. Păcat că au fost lăsaţi să profite de această situaţie socialiştii pentru a-şi face capital politic", a spus Chirtoacă.

Deputatul socialist Ion Ceban, a criticat într-o intervenţie telefonică autorităţile statului pentru neluarea de atitudine. „Prin frauda comisă la Banca de Economii s-a furat în proporţie de 40 la sută din venitul fiecărui cetăţean. Parlamentul trebuia să dezbată această temă, este necesar ca să fie formată o comisie specială, care să investigheze cazul împreună cu organele de drept", a conchis socialistul.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

leu , valută , depreciere , inflatia , BNM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
169 locuitori

Afanasievca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Afanasievca alcătuia 169 de oameni în anul 2011. Satul Afanasievca a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.