23 iunie 2015, 15:54 Realitatea moldovenească views 7767
Raport FUMN: Naţionalizarea BEM ar costa 17% din PIB şi ar falimenta R. Moldova
Foto: point.md
23 iunie 2015, 15:54 Realitatea moldovenească views 7767

Raport FUMN: Naţionalizarea BEM ar costa 17% din PIB şi ar falimenta R. Moldova

Naţionalizarea Băncii de economii se poate face doar cu acordul actualilor acţionari majoritari şi această naţionalizare ar costa 7-8% din PIB. Totodată, după naţionalizare, statul ar trebui sa plătească toate datoriile asumate anterior de către BEM, adică încă 10% din PIB. Acestea sunt concluziile unui raport al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) care relevă că, practic, deficitul bugetar al Republicii Moldova ar urca, doar în primul an, la peste 17%, ceea ce l-ar face nesustenabil şi ar atrage după sine „falimentul" – intrarea în incapacitate de plată a Republicii Moldova, transmite IPN.

În raport se precizează că, din 2014 şi până în prezent, rezerva valutară a Băncii Naţionale a Moldovei a scăzut de la 2,7 miliarde de dolari la 1,7 miliarde dolari. „Naţionalizarea" BEM ar topi rapid ultimele rezerve ale BNM, iar Republica Moldova ar intra într-o criză mult mai gravă decât cea din 1998. „Naţionalizarea înseamnă transferarea dreptului de proprietate de la un deţinător privat către stat, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire. Practic, în cazul BEM, statul Republica Moldova va prelua proprietatea acţiunilor BEM de la deţinătorii acestora, persoane fizice şi juridice, după ce în prealabil va plăti către aceştia o despăgubire. Dar, deoarece BEM este o companie publică, adică listată la bursă, această preluare nu se poate face obligatoriu, ci se poate doar apela la mecanismul de „squize-out", adică statul va trebui să facă o ofertă publică de preluare, la un preţ al acţiunii care să reprezinte o medie a preţului acţiunii din ultimele 12 luni", se precizează în raport.

Potrivit raportului, aceasta ofertă poate fi însă făcută de către stat numai după ce devine acţionar majoritar BEM, de exemplu, prin conversia datoriilor BEM la bugetul statului în acţiuni. Dar mecanismul de conversie datorii-acţiuni trebuie constatat de către o instanţă, în urma insolvenţei el nu este automat. Adică, pentru ca Republica Moldova să „naţionalizeze" BEM, ar trebui ca mai înainte o instanţă să constate insolvenţa, sau Parlamentul să decidă acest lucru prin lege, cu acordul actualilor acţionari.

Referitor la delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), se precizează că deşi Republica Moldova spera să încheie un acord de împrumut cu FMI, aceasta a anunţat că şi-a anulat vizita la Chişinău. Totodată, Banca Mondială a anunţat că opreşte finanţările, la fel ca UE şi Suedia. În raport se menţionează că motivele acestei situaţii grave sunt anunţul liderilor coaliţiei că vor naţionaliza BEM, deşi finanţatorii internaţionali recomandaseră lichidarea acesteia.

În raport se mai spune că teoretic, singura soluţie de salvare ar fi instalarea rapidă a unui guvern la Chişinău, care să aibă în spate o majoritate parlamentară solidă. Un premier cu autoritate şi sprijinit necondiţionat de coaliţie ar trebui să îndeplinească toate măsurile de reformă solicitate de partenerii de dezvoltare. De asemenea, ar trebui să îşi asume lichidarea BEM.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Moldova , banca , criza , deficit , faliment , buget , raport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
6861 locuitori

Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.