11 iulie 2015, 09:39 Realitatea moldovenească views 6171
Stratfor avertizează: RM se va confrunta cu grave probleme financiare
11 iulie 2015, 09:39 Realitatea moldovenească views 6171

Stratfor avertizează: RM se va confrunta cu grave probleme financiare

Republica Moldova se va confrunta, în următoarele trei luni, cu grave probleme financiare din cauza jafului din sistemul bancar. Despre aceasta avertizează experţii de la Stratfor într-un raport de prognoză privind trimestrul trei din acest an.

„Problemele economice pentru această ţară vor fi foarte dificile. Moldova se va confrunta cu mari dificultăţi financiare, ca urmare a unui scandal de corupţie din sistemul bancar şi a scăderii sprijinului din partea instituţiilor financiare, precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional", se arată studiul Stratfor.

Experţii susţin că aceste probleme ar putea bloca eforturile în procesul de integrare a Republicii Moldova în UE, mai ales în contextul actual de instabilitate politică de la Chişinău.

„Aceste provocări, combinate cu un sistem politic aflat în impas, sunt în interesul Rusiei în măsura în care riscă să blocheze eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova", comentează raportul.

Precizăm că din cauza tranzacţiilor dubioase din sistemul bancar şi-a blocat finanţările către Moldova şi Banca Mondială, iar FMI şi-a amânat vizita la Chişinău după demisia guvernului. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a anunţat recent că Uniunea Europeană a suspendat finanţarea pentru Republica Moldova şi că banii europeni vor ajunge în buget atunci când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu FMI, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar.

Sursa: www.jurnal.md

Cuvinte cheie:

Moldova , economie , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1764
Populația:
314 locuitori

Ţipova este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Țipova este situat la o distanță de 14 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 314 oameni. Prima mențiune documentară a satului Țipova datează din anul 1764.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.