28 iulie 2015, 10:29 Realitatea moldovenească views 5935
Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii
28 iulie 2015, 10:29 Realitatea moldovenească views 5935

Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii

Au colectat semnături pentru anularea deciziei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică din 18 iulie, privind majorarea tarifelor la electricitate şi gazele naturale. Asta au făcut aseară, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei, mai mulţi activişti civici. Sute de oameni au semnat o cerere prealabilă, care, potrivit organizatorilor, va fi depusă la ANRE. Dacă în decurs de 30 de zile, instituţia nu-şi va anula decizia luată săptămâna trecută, un grup de iniţiativă va merge în instanţa de judecată, pentru a cere acest lucru.

Evenimentul vine după ce aceiaşi activişti civici au organizat pe parcursul săptămânii trecute două proteste faţă de majorarea tarifelor. De această dată, manifestanţii şi-au propus să adune semnături de la cetăţeni pentru a cere în mod oficial Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să-şi anuleze decizia din 18 iulie.

Cererea prealabilă a fost întocmită de către un grup de jurişti.

Sute de locuitori ai capitalei au semnat documentul.

Între timp, o cerere prealabilă similară privind anularea majorării tarifelor a fost deja depusă la ANRE de către membrii Partidului Socialiştilor.

„În primul rând am invocat prevederile legii cu privire la energia electrică şi legea cu privire la gazele naturale, unde aceste lucruri trebuie inclusiv cu consumatorii, doi, procedura propriu-zisă a fost încălcată. Conform procedurii, cu 30 de zile înainte să plaseze pentru discuţii publice, proiectul de hotărâre, ceea ce nu a fost făcut şi sunt multe alte nuanţe care se conţin în această sesizare pe care am transmis-o", a menţionat socialistul Ion Ceban.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică au refuzat să comenteze acţiunea activiştilor civici, care până în prezent au colectat peste 400 de semnături.

O manifestaţie similară va fi organizată mâine, la ora 19:00, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, pentru ca miercuri documentul să fie depus la ANRE.

Amintim că pe 18 iulie, Agenţia a dispus majorarea cu 36 la sută a tarifului pentru electricitate şi cu 15% pentru gazele naturale.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

tarife , ANRE , electricitate , gaz , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2601 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverdiac, Slobozia-Recea și Recea. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2601 oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.