03 august 2015, 09:58 Realitatea moldovenească views 8309
Noile tarife pentru gazul natural și energia electrică au intrat în vigoare
03 august 2015, 09:58 Realitatea moldovenească views 8309

Noile tarife pentru gazul natural și energia electrică au intrat în vigoare

Noile tarife pentru gazele naturale și energia electrică pentru consumatorii finali din R. Moldova au intrat în vigoare vineri, 31 iulie, după ce au fost publicate în „Monitorul Oficial". Potrivit deciziilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, aprobate la 18 iulie, preţurile la gazele naturale au crescut în medie cu 15,4%, iar pentru energie electrică - cu 30-36 la sută, informează MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici care consumă pînă la 30 de metri cubi pe lună vor achita 6887 de lei (fără TVA, care este de 8 la sută) pentru 1 mie de metri cubi, în timp ce consumul mai mare de 30 de metri cubi pe lună va crește pînă la 7175 de lei pentru 1 mie de metri cubi.

Pentru agenții economici conectați la rețelele de distribuție a gazelor sub presiune înaltă rata va fi de 6345 de lei pentru 1 mie de metri cubi, rețelele de presiune medie - 6698 de lei, iar pentru reţelele de presiune joasă - 7175 de lei pentru 1 mie de metri cubi.

Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie vor achita un tarif de 216 bani pentru un kilowatt/oră (kWh), cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 195 de bani pentru un kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 168 de bani.

Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de RED Nord SA vor achita un tarif de 223 de bani pentru un kilowatt/oră, în timp ce cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 202 bani. Populaţia din zona de deservire a RED Nord-Vest vor plăti 233 de bani pentru un kWh, iar agenţii economici conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 207 bani/kWh.

Potrivit estimărilor unor experţi, după majorarea tarifelor fiecare familie va achita lunar cu 300-400 de lei mai mult decît plăteşte în prezent. Guvernul a anunţat deja că va examina posibilitatea acordării unor ajutoare financiare familiilor social vulnerabile.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

tarife , gaz , electricitate , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
546 locuitori

Bobletici este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Sîngerei şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Bobletici a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.