05 august 2015, 14:45 Realitatea moldovenească views 8285
Negruța: „Cocteilul” moldovenesc devine din ce în ce mai periculos
05 august 2015, 14:45 Realitatea moldovenească views 8285

Negruța: „Cocteilul” moldovenesc devine din ce în ce mai periculos

Republica Moldova se află într-o situaţie când cinci crize se suprapun şi se alimentează reciproc. Este vorba de criza economică, criza instituţională, criza bugetară, criza bancară şi criza socială. Declaraţia a fost făcută de fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

În acest context, ex-ministrul menţionează că sursa crizei instituţionale este paralizia şi coma în care se află anumite instituţii ale statului.

„Această criză instituţională, de fapt, a determinat şi este cauza mai multor probleme care au degenerat într-o criză bancară, iar ulterior această criză bancară creează presiuni enorme şi generează o criză bugetară. Toate împreună creează presiune şi efecte nedorite transformate într-o criză socială", a afirmat Negruţa, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, fostul ministrul a adăugat că „politicul nu mai poate să se ascundă după deget şi să se prefacă că nu există criză. Criza, de fapt, la nivel oficial şi politic, a fost recunoscută ca existentă în Republica Moldova încă în 2014, toamna, când s-au luat acele decizii de alocare a creditelor de urgenţă către acele trei bănci comerciale. Or, legea spune foarte clar că astfel de decizii se iau doar în cazul unor crize sistemice. Respectiv, fiind identificate riscurile şi situaţia de criză în sistem, indirect, acele decizii indică clar că există criză. Doar că noi constatăm că nu e vorba numai de o criză, e vorba de câteva elemente foarte periculoase, care s-au intersectat, s-au suprapus şi se alimentează una pe alta. Acest coctail devine tot mai periculos pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova pe viitor, dacă măsurile anticriză nu sunt aplicate adecvat şi în timp util".

În această ordine de idei, fostul ministru vorbeşte despre un plan anticriză de care are nevoie ţara noastră. Pentru a scoate Republica Moldova din criză, fostul ministru a menţionat că guvernul trebuie de urgenţă să implementeze o serie de acţiuni. Potrivit lui Negruţa, o etapă a planului trebuie să fie investigare independentă şi identificarea persoanelor şi instituţiilor responsabile, inclusiv, demisia acestora, care au admis situaţia furtului şi delapidărilor din sectorul bancar.

Totodată, Veaceslav Negruţa precizează că „în sectorul bancar, reper de bază, trebuie să fie un plan de asanare, iar Banca Naţională trebuie să insiste să devină acel motor şi lider în implementarea acestor măsuri anticriză". Mai mult, fostul ministru subliniază că trebuie să fie reluate negocierile şi discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

Moldova , criza , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
3035 locuitori

Moscovei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Trifeştii Noi și Moscovei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3035 de oameni. Satul Moscovei a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.