08 octombrie 2015, 16:49 Realitatea moldovenească views 6347
Leul moldovenesc se va fortifica gratie rezervelor mari ale bancilor - experti
08 octombrie 2015, 16:49 Realitatea moldovenească views 6347

Leul moldovenesc se va fortifica gratie rezervelor mari ale bancilor - experti

Leul moldovenesc în zilele următoare se va fortifica graţie rezervării excesive stabilite pentru bănci de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Participanţii pieţei valutare, intervievaţi de corespondentul agenţiei „INFOTAG", confirmă starea calmă de pe piaţă, care pe zi ce trece „tot mai mult evidenţiază problema insuficienţei de lei, atât în numerar cât şi fără numerar".

„Pentru a satisface cererea de valută naţională în numerar băncile se ajută reciproc, evitând serviciile BNM, la care se aplică un comision de 0,5%. Nu avem aflux de lei în numerar la casele de schimb valutar, care lucrează în baza fluxurilor de bani – câtă valută a vândut cam atât şi cumpără", a spus un dealer valutar.

Problema rezervelor de 35% din resursele atrase pe piaţă în valută naţională a acutizat situaţia Ministerului Finanţelor, care deja câteva licitaţii consecutiv nu poate plasa pe piaţă volumul anunţat de VMS, în pofida rentabilităţii înalte de 24-26%.

„Cu asemenea politică dură BNM joacă împotriva economiei, urmărind scopul de a reduce nivelul inflaţiei, iar indirect diminuând volumul piramidei valorilor de stat", a menţionat dealerul, menţionând că posibil regulatorul pieţei „ajută" partenerii externi, în particular FMI să facă Guvernul mai conciliant în cadrul negocierilor privind noul program.

Vorbind despre perspectiva evoluţiei situaţiei de pe piaţa valutară, participanţii acesteia nu văd motive obiective pentru fortificarea leului pe plan de lungă durată.

„Valuta naţională poate obţine stabilitate de curs doar când Guvernul şi BNM vor semna Memorandumul cu FMI. Existenţa unui asemenea document nu exclude că faţă de valorile de stat interes vor explica cumpărători străini, în particular fonduri investiţionale şi de pensii, care necesită să împartă riscurile valutare cu un asemenea partener de încredere ca FMI", consideră dealerul valutar.

Rugat de „INFOTAG" să prognozeze perioada când aceasta va fi posibil, dealerul a presupus că asemenea perioadă ar putea fi la sfârşitul anului curent, dar, cel mai probabil – în primul trimestru al anului 2016, dacă în ţară nu vor avea loc alegeri anticipate în Parlament.

„INFOTAG" precizează: Pentru joi BNM a stabilit următorul curs oficial - 20,0609 MDL:$1 şi 22,5797 MDL:1 euro.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

leu , bani , valută

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.