25 ianuarie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 5870
Taxa vamală la importul materiei prime pentru mărfurile industriale se va reduce
25 ianuarie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 5870

Taxa vamală la importul materiei prime pentru mărfurile industriale se va reduce

Ministerul Economiei susţine iniţiativa de reducere a mărimii taxelor vamale până la 1% la unele materii prime utilizate de companiile din industria de prelucrare. Într-un comunicat de presă remis de minister, se menţionează că această inţiativă are ca scop asigurarea unui climat investiţional favorabil în Republica Moldova şi a condiţiilor de activitate prietenoase pentru mediul de afaceri.

În comunicat se mai spune că modificările legislative sunt operate, deoarece la 1 ianuarie 2016 a expirat regimul preferinţelor comerciale autonome oferite Moldovei de Uniunea Europeană şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, a intrat în vigoare noul regim de comerţ liber, atotcuprinzător şi aprofundat dintre Moldova şi UE. Spre deosebire de regimul precedent, noul regim comercial interzice folosirea regulilor fiscale drawback, care prevăd restituirea deplină sau parţială a taxelor de import percepute pentru mărfurile care după prelucrare pe teritoriu vamal trebuie să fie reexportate sub formă de mărfuri prelucrate.

Ministerul Economiei menţionează că de la 1 ianuarie 2016, cea mai mare parte a companiilor, care activează în Moldova în regim drawback, urmează să plătească taxe vamale pentru materia primă importată, chiar dacă aceasta nu va fi destinată consumului pe piaţa internă şi va fi component a mărfurilor reexportate.

Astfel, pentru a nu bloca activitatea şi planurile de extindere ale acestora, dar şi pentru atenuarea efectului de la interzicerea regulilor drawback, au fost elaborate amendamentele la Legea privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor, care prevăd reducerea de la 5%, 6,5%, 8%, 10% până la 1% a mărimii taxelor vamale pentru unele materiale folosite în calitate de produse suplimentare pentru producţie finită de către companiile din industria de prelucrare.

În acelaşi timp, Ministerul Economiei se implică în discuţii cu autorităţile europene pentru anularea clauzei din Protocolul II, art. 14 al Convenţiei Pan Europene, care interzice folosirea regulilor fiscale drawback.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

import , taxa , marfa , vama

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.