28 martie 2016, 15:22 Realitatea moldovenească views 4457
Adepții unionismului, în criză de argumente
28 martie 2016, 15:22 Realitatea moldovenească views 4457

Adepții unionismului, în criză de argumente

O bună parte dintre manifestanții care au scandat ieri în centrul capitalei lozinci unioniste, nu au putut aduce argumente convingătoare în sprijinul ideii propagate.

Intervievați de NOI.md, mulți dintre participanții la manifestație au împărtășit opinii bazate pe o cunoaștere eronată a faptelor istorice. Întrebați de ce sînt pentru unirea cu România, activiștii au argumentat că este vorba despre un „ideal spiritual", aceștia s-au arătat, însă, indiferenți că acest așa-numitul ideal va însemna dispariția Republicii Moldova ca stat independent și suveran.

„Sînt pentru unire, pentru că este un ideal al românilor", a spus unul dintre activiști. „Acum luptăm pentru revenirea teritoriilor noastre în granițele care au fost inițial. Cetățenii care se tem că statul va dispărea sînt rătăciți", a spus un altul.

Adepții unionismului au dat răspunsuri evazive și atunci cînd au fost întrebați despre pericolul „românismului" asupra țării noastre, opinie împărtășită de susținătorii statalității Republicii Moldova. „Nu văd niciun semn ca să fie adevărată afirmația precum că România ar dori să ne slăbească ca stat", a punctat un intervievat. „Nu România slăbește Moldova, dar elita noastră politică, care este profund coruptă" , a spus un altul.

Întrebați dacă sînt la curent că Republica Moldova a fost o țară semnificativ mai dezvoltată ca România, încă cu cel puțin 15 ani în urmă, activiștii au răspuns că pentru ei, trecutul nu contează. „Eu nu mă uit atît în urmă, cît mă uit în viitor, cred că avem un viitor european, așa mi-l doresc eu, ar fi firesc să ne alipim", a remarcat un activist.

Comentînd opiniile adepților unionismului, experții au remarcat că acești cetățeni fie sînt dezinformați, fie sînt manipulați de forțe ostile țării noastre. Analiștii au precizat că atitudinea antistatală trebuie descurajată, iar argumentul precum că Moldova nu se poate autoafirma ca stat - combătut public.

Precizăm că ieri la Chişinău a avut loc un marş al susţinătorilor unirii, acţiunea fiind prilejuită de cea de-a 98-a aniversare a intrării Basarabiei în componenţa României.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

unire , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.