27 mai 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 5347
Piața de gaze din Moldova, liberalizată! (Doc)
27 mai 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 5347

Piața de gaze din Moldova, liberalizată! (Doc)

Parlamentul a votat astăzi, 27 mai, în a doua lectură și ultima un proiect de lege privind liberalizarea pieții de gaze naturale. Astfel, toţi consumatorii finali vor avea dreptul de a procura gaze naturale de la orice furnizor ales, în conformitate cu contractul de furnizare a gazelor naturale, în condiţii de accesibilitate, de continuitate şi de fiabilitate.

Orice consumator final va avea dreptul să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, la alegere. Durata contractului de furnizare şi preţul gazelor naturale furnizate se va negocia de furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă.

Fiecare consumator final va avea posibilitatea și dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a gazelor naturale consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de gaze naturale. La schimbarea furnizorului, consumatorul final nu va fi obligat să achite unele taxe.

Potrivit noii Legi, consumatorii noncasnici, agenții economici au dreptul de a încheia în aceleaşi timp contracte de furnizare a gazelor naturale cu mai mulţi furnizori. In acest caz, unul din furnizori trebuie va trebui să-şi asume responsabilitatea de echilibrare pentru consumatorul respectiv.

Consumatorul final, adică cetățeanul va putea să rezilieze contractul de furnizare a gazelor naturale în orice moment, dacă nu are nevoie de acestea şi să achite integral furnizorului plata pentru gazele naturale consumate şi, după caz, penalităţile aferente, în conformitate cu contractul de furnizare a gazelor naturale, dacă nu mai doreşte să achiziţioneze gaze naturale de la furnizorul respectiv.

Noua reglementare mai prevede că deconectarea instalaţiilor de gaze naturale ale consumatorilor finali în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în zilele de sărbătoare nelucrătoare sau cu o zi înainte de ziua de sărbătoare nelucrătoare, precum şi în celelalte zile după ora 18:00 este strict interzisă, excepţie fiind cazurile de depistare a conectării neautorizate la reţelele de gaze naturale.

Preţurile, tarifele, metodologiile de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor şi a tarifelor, și nu numai vor fi reglementate de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică.

La intrarea în vigoare a prezentei legi piaţa gazelor naturale se declară deschisă, iar fiecare consumator final din Republica Moldova are dreptul să aleagă producătorul, furnizorul, precum şi dreptul de a schimba furnizorul.

Proiectul de Lege face parte din Pachetul energetic III.

Transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale, iniţiată prin adoptarea Legii cu privire la gazele naturale în vigoare şi va contribui la instituirea, în perspectivă, a unei pieţe de gaze naturale concurenţiale în cadrul căreia consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficienţă şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazelor naturale.

Vedeți atașat mai jos documentul ce prevede toate detaliile despre Legea cu privire la gazele naturale.

Legea gazelor naturale by Cosoi Petru

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

piata , gaz , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.