28 iunie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 6878
Gofman: Scopul fraudei BEM, controlul asupra rezervelor valutare
28 iunie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 6878

Gofman: Scopul fraudei BEM, controlul asupra rezervelor valutare

Autorităţile au cunoscut desre furtul miliardului încă din anul 2013 şi nu au întreprins nimic în acest sens. Cel puţin asta susţine Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA.

Potrivit lui, în 2013 a existat un grup secret care s-a ocupat cu problema BEM. Tot atunci, informaţia a fost furnizată fostului preşedinte al Parlamentului, prim-ministrului, dar şi structurilor de stat. Astfel, scopul principal al fraudei nu a fost furtul miliardului dar controlul asupra rezervelor valutare. Totodată, Gofman afirmă că procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin BEM. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Interpol".

"Grupul respectiv a ajuns la nişte chestii stranii şi bizare despre ce se întâmpla în sistemul bancar. Am depistat că banii cu care s-au procurat emisiile bancare au fost mimate şi au fost cumpărate din banii de aici, din BEM. A fost un împrumut acordat de BEM, 50 milioane, bani din care urma să fe procurată tehnică de calcul. Tehnica aşa şi nu a ajuns în Moldova, banii au fost spălaţi, echivalent a 80 de milioane de lei. În 2013, am demonstrat acest lucru, ne-am exus într-un raport, la sfârşitul lunii august. Scopul iniţial nu a fost furtul miliardului, dar controlul rezervelor valutare. Informaţia a fost furnizată şefului Parlamentului de atunci, Igor Corman, fostului premier, Iurie Leancă, Procuraturii Generale. Coordonatorul furtului miliardului este o persoană privată, toată lumea îl cunoaşte".

Mihail Gofman a vorbit şi care era scopul devalizării sistemului bancar.

"Gaura din BEM se făcea special, se ştia că se vor scoate bani din rezervele valutare. Formula era altă, băncile comerciale dau împrmut Guvernului la procente exorbitante. Sa dorit controlul asupra rezervelor valutare".

Fostul angajat al CNA mai afirmă că lista reţinerilor în cazul BEM va continua.

"Consideraţi că schema miliardului s-a închis? - Mai este o paranteză. Iurie Leancă este următorul după Shor. Lista este foarte lungă, este pe criterii politice, mulţi vor fi traşi la răspundere. O să urmeze funcţionari publici, de la diferite ministere şi alte structuri. Am încercat să fac ceva atunci, în 2013, să opresc furtul miliardului, a fost cineva la mine şi mi-a spus să mă opresc. Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul miliardului. Credeţi că eu am stat degeaba, am acumulat informaţie. Nu este Vlad Plahotniuc, dar cineva din antuajul său, nu este cunoscut publicului. Va veni timpul".

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

emisiune , banca , valută , furt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
552 locuitori

Sverdiac este un sat din cadrul comunei Recea, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîșcani și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Sverdiac a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.