07 iulie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 4634
ANRE va avea dreptul să aplice sancţiuni financiare furnizorilor de gaze naturale
07 iulie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 4634

ANRE va avea dreptul să aplice sancţiuni financiare furnizorilor de gaze naturale

Legea cu privire la gazele naturale va fi publicată mîine în Monitorul Oficial.

Scopul prezentei legi este instituirea unui cadru juridic general pentru organizarea, reglementarea, asigurarea funcționării eficiente și monitorizarea sectorului gazelor naturale menit să aprovizioneze consumatorii finali în condiții de accesibilitate, disponibilitate, fiabilitate, continuitate, calitate și transparență maximă.

Documentul transpune în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III. În prezent, operatorii de pe piaţa gazelor naturale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale din anul 2009, care este conformă principiilor și regulilor stabilite de Pachetul Energetic II.

Noua lege definește modalităţile de organizare și funcţionare a sectorului gazelor naturale, de acces pe piaţă, criteriile/procedurile aplicabile pentru acordarea licenţelor pentru activităţile de transport, de distribuţie, de furnizare și de stocare a gazelor naturale, precum și pentru exploatarea sistemelor de distribuţie închise.

„Consumatorii finali vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri negociate şi rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficiență şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gazelor naturale", se menționează în Nota informativă a documentului.

De asemenea, legea mai stabilește extinderea competenţelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), inclusiv prin acordarea acesteia a funcţiei de a aplica sancţiuni financiare pentru încălcarea obligaţiilor stabilite în sarcina întreprinderilor de gaze naturale. În prezent, legea în vigoare cu privire la gazele naturale nu permite sancționarea extrajudiciară a titularilor de licență, fapt ce pune în imposibilitate autoritatea de reglementare să își realizeze eficient misiunea sa de asigurare a respectării cadrului legal de către subiecții participanți la piața gazelor naturale, precum și de combatere a încălcării prevederilor stabilite prin lege, în condițiile în care ANRE nu dispune de instrumente legale eficiente în acest sens.

Legea cu privire la gazele naturale a fost aprobată de Parlament pe 27 mai curent.

Sursa: timpul.md

Cuvinte cheie:

ANRE , sancţiuni , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.