16 ianuarie 2012, 09:46 Realitatea moldovenească views 4564
16 ianuarie 2012, 09:46 Realitatea moldovenească views 4564

Referendum constituţional în aprilie – soluţia AIE pentru alegerea preşedintelui

În Moldova, în aprilie curent, va avea loc un nou referendum constituţional pentru depăşirea crizei politice. Aceasta este soluţia, propusă de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană pentru a asigura alegerea preşedintelui.

În cadrul unui briefing, ei au anunţat că, luni, va fi creat un grup de lucru special pentru pregătirea referendumului. În acest sens, liderii PLDM, PL şi PDM au semnat o declaraţie comună, ce are drept scop evitarea alegerilor anticipate şi alegerea preşedintelui.

“Acest referendum are ca scop simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, iar, prin modificarea Constituţiei, se urmăreşte stabilizarea sistemului de guvernare din Republica Moldova”, a spus preşedintele PLDM, Vladimir Filat.

La rîndul său, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a amintit că, începînd cu anul 2000, cînd a fost majorat pragul de alegere a preşedintelui de la 51 la 61 de voturi, Republica Moldova s-a confruntat cu 7 încercări nereuşite de alegere a şefului statului. ” Noi nu urmărim obiectivul de tergiversare la infinit a alegerii preşedintelui. Indiferent de rezultatele referendumului, maximum într-o lună trebuie să se purceadă la alegerea şefului statului”, a spus Lupu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a afirmat că mecanismul de alegere cu 61 de voturi a fost introdus de comunişti „ca să nu permită alegerea şefului statului fără implicarea lor”. “Noi ne asumăm responsabilitatea să depăşim această criză constituţională, să ajustăm normele la practica europeană”, a adăugat Ghimpu. Totodată, liderul PL nu exclude că iniţiativa de organizare a referendumului va fi criticată dur de PCRM.
 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
302 locuitori

Hrubna Nouă este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 302 oameni. Satul Hrubna Nouă a fost înființat în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.