13 octombrie 2016, 17:25 Realitatea moldovenească views 3596
Control mai riguros privind calitatea produselor alimentare
13 octombrie 2016, 17:25 Realitatea moldovenească views 3596

Control mai riguros privind calitatea produselor alimentare

Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au semnat un Acord de colaborare și un Ordin comun cu privire la perfecționarea măsurilor de prevenire și control al bolilor provocate de salmonelă, toxiinfecțiilor alimentare și altor maladii diareice acute, care se transmit pe cale alimentară.

În cadrul unei ședințe comune dintre medicii șefi ai Centrelor de Sănătate Publică și șefii Direcțiilor pentru siguranța alimentelor din țară a fost stabilit modul de coordonare a activității și delimitare a atribuțiilor între instituții.

Acordul de colaborare între Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede o interacțiune mai eficientă între cele două instituții. Specialiștii vor face schimb de informații din domeniu, în special privind circulația tulpinilor de salmonelă și produselor poluate cu reziduuri de pesticide și nitrați.

De asemenea, reprezentanții CNSP și ANSA vor efectua controale comune pentru a depista neconformitățile privind autorizarea, plasarea pe piață, comercializarea și păstrarea produselor alimentare.

„Reprezentăm două instituții care au același țel: de a sta la straja sănătății publice. Sarcina noastră este de a depista imediat cauza intoxicației, de a întreprinde măsurile necesare pentru a izola produsele alimentare care au servit drept sursă de infecție și a nu admite ca aceasta să se răspîndească și să sufere mai mulți oameni", a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Conform Centrului Național de Sănătate Publică, produsele alimentare nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree pînă la cancer.

Menționăm că, Republica Moldova este țară membră a Organizației Mondiale a Comerțului, fapt ce obligă autoritățile să armonizeze cadrul regulator în domeniul asigurării şi gestionării siguranţei produselor alimentare.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

produse , control , calitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
801 locuitori

Ţipleşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Sîngerei și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 801 oameni. Satul Țiplești a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.