23 februarie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 5375
Gazprom va anunța prețul la gaze pentru Moldova pînă la finele lunii
23 februarie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 5375

Gazprom va anunța prețul la gaze pentru Moldova pînă la finele lunii

Până la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru anul 2017. Urmărind tendințele internaționale, prețul trebuie să fie mai mic decât în anul trecut, crede ministrul economiei, Octavian Calmâc, citat de IPN.

Anul trecut prețul a fost de 176 de dolari pentru o mie metri cubi.

„Prețul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în considerație un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni", a explicat ministrul.

Întrebat dacă o posibilă reducere a prețului de achiziție a gazelor naturale ar putea determina și micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmâc a spus că este prematur să se pronunțe.

„Să vedem cu cât se va micșora prețul de achiziție. Pe de altă parte, să nu uităm că SA Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaștem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămâne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali", a spus Octavian Calmâc.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit de câteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei an, până în 2019.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Gazprom , gaz , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
775 locuitori

Sărăteni este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Victoria. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Leova și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Sărăteni a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.