10 martie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4700
Energia electrică s-ar putea scumpi
10 martie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4700

Energia electrică s-ar putea scumpi

Asta după ce Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor la serviciile de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali în medie cu 12,7 la sută, cu începere de la 1 aprilie 2017.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei audieri publice organizate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Deși compania socilitase în luna noiembrie 2016 o majorare de 10,5%, din cauza devierilor acumulate anterior și care nu au fost luate în calcul la stabilirea tarifului în iulie 2015, precum şi cele acumulate pe parcursul anului 2016, rata inflaţiei de 4,4 la sută, dar şi din cauza creşterii costurilor de bază, a fost nevoie să fie solicitată o nouă majorare.

Potrivit proiectului prezentat de furnizor, este solicitată o majorare cu 17,7 la sută a tarifului pentru populație, de la 1,92 pînă la 2,26 lei pentru un kilowatt/oră (fără includerea TVA).

Reprezentanții ANRE au declarat că poziția instituției va fi anunțată într-o ședință ulterioară, iar la stabilirea tarifelor vor fi luate în considerare doar cheltuielile justificate. Anterior autoritatea pentru reglementare în energetică menționa că "nu va admite creșterea nejustificată a tarifelor la serviciile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice, solicitată de ÎCS „RED Union Fenosa"", scrie moldpres.md.

De menționat că în martie 2016, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis reducerea cu 11 la sută a tarifului la energia electrică furnizată populației de compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie. Autoritatea de reglementare a revenit la ajustarea tarifelor după ce în iulie 2015 a majorat tarifele la energia electrică cu 30.37 la sută, tarife care au intrat în vigoare după un audit efectuat la companiile de furnizare, pe 9 noiembrie.

La adoptarea deciziei de micșorare a tarifelor din martie 2016, ANRE nu a luat în calcul devierile financiare, formate în urma deprecierii monedei naționale. Ulterior Ministerul Economiei și Grupul Gaz Natural Fenosa au semnat un aranjament, potrivit căruia recuperarea devierilor tarifare de către Gaz Natural Fenosa va începe la 1 ianuarie 2017 și va dura patru ani. Suma devierilor, ajustată la rata dobînzii, va constitui circa 1,75 miliarde de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , scumpire , tarife

Comentarii

 (1)
  • #1 Euuuu Răspunde Citează selecţia
    Si mai mult nimic nu vor? De ce nu ridica problema eliminarii intermediarului Energocapital??? Daca o parte din bani nu ar merge in buzunarul lui Plaha, nu ar fi nevoie de scumpiri?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1487
Populația:
5596 locuitori

Corlăteni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Corlăteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 34 km de orașul Rîșcani și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5596 de oameni. Satul Corlăteni a fost menționat documentar în anul 1487.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.