28 iunie 2017, 10:25 Realitatea moldovenească views 6716
Cum vor arăta monedele de 1 şi 2 lei
28 iunie 2017, 10:25 Realitatea moldovenească views 6716

Cum vor arăta monedele de 1 şi 2 lei

Banca Naţională a Moldovei anunţă concurs pentru elaborarea designului monedelor cu nominalul de unu şi doi lei. Astfel, toţi doritorii pot propune BNM un concept al viitoarelor monede, iar şase dintre lucrările cele mai bune vor fi premiate. Mai mult ca atât, designurile care vor fi declarate de către o comisie ca fiind cele mai bune, posibil să se regăsească pe noile monede elaborate. Astfel Banca Naţională îşi propune introducerea monedei de doi lei şi înlocuirea bancnotei de un leu cu o monedă cu aceeaşi valoare nominală.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Ion Sturzu a declarat în cadrul unui briefing de presă că concursul pentru elaborarea conceptului monedelor de 1 şi 2 lei, anunţat astăzi, va dura până la data de 4 august curent. „Ne interesează foarte mult cum va arăta această monedă şi, din acest motiv, am hotărît să ne consultăm cu cetăţenii Republicii Moldova, să ne spună cum ar vrea să arate o asemenea monedă, atunci cînd aceasta este utilizată ca mijloc de plată pe teritoriul ţării. Aşteptăm ca pînă pe 4 august aceştia să ne prezinte nouă o schiţă din domeniile relevante cu argumentarea tematicii şi cu descrierea acestei tematici, care ulterior posibil se vor regăsi sau de care se va inspira designerul care va elabora moneda", a menţionat viceguvernatorul.

Ideile vor fi prezentate pe o foaie A4, cu descrierea detaliată, prin e-mail sau prin poştă, după care o comisie formată din persoane bine pregătite din diferite domenii şi cu participarea colaboratorilor Băncii Naţionale, vor identifica cele mai bune şase schiţe prezentate (cîte trei pentru fiecare monedă), iar persoanele care au elaborat aceste schiţe vor fi premiate de Banca Naţională. „Important este că două schiţe din cele identificate ca cele mai bune, posibil că se vor regăsi pe monedele care vor fi puse în circulaţie de către Banca Naţională şi, prin aceasta, cred eu că persoana care a elaborat această schiţă va fi mîndru că ea este acea persoană care a contribuit la elaborarea unui design interesant, frumos al monedelor naţionale", a mai opinat Sturzu.

Totodată, viceguvernatorul BNM a precizat că învingătorii vor fi premiaţi cu cîte o monedă din argint, şi anume:

Premiul 1: Moneda „20 de ani de la introducerea monedei naţionale în Republica Moldova";
Premiul 2. Moneda „1900 de ani de la inaugurarea columnei lui Traian";
Premiul 3: Moneda „Cetatea Soroca".

Nu în ultimul rînd, Ion Sturzu a precizat că după introducerea celor două monede, bancnota de un leu va circula paralel cu moneda de aceeaşi valoare „pînă la epuizarea definitivă a acesteia". La fel, viceguvernatorul Băncii Naţionale a precizat că potrivit practicii internaţionale, rebrandingul monedei naţionale, la bancnote, urmează să se facă nu mai rar de o dată la 8-10 ani, în timp ce leul are vreo 20-25 de ani, fiind total depăşit la etapa actuală.

Sursa: independent.md

Cuvinte cheie:

moneda , leu , bancnota

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
128 locuitori

Mărtineşti este un sat din cadrul comunei Grebleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 128 de oameni. Satul Mărtinești a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.