03 august 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 42282
Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă
03 august 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 42282

Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă

Angajații Serviciului de Informație și Securitate (SIS) vor putea deține cetățenie dublă, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, aprobat astăzi în ședința Guvernului.

Proiectul legii a fost elaborat de Ministerul Justiției în vederea executării unei hotărîri a Curții Constituționale din 31 ianuarie 2017. Înalta Curte a constatat că interdicția ocupării unor funcții publice de către persoane cu multiplă cetățenie este neconstituțională. Statutul de cetățean permite persoanei să beneficieze de toate drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale consfințite de Constituție și legislația în vigoare. Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și statutul ofițerului din această instituție conține norme ce interzic pe perioada activității în serviciu deținerea cetățeniei unor alte state.

Documentul, aprobat de cabinetul de miniștri, prevede excluderea din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a prevederilor conform cărora „pe perioada activității în SIS colaboratorii nu pot deține cetățenia altor state". Totodată, din Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate se exclud următoarele prevederi: „eliberarea din serviciu a ofițerului de informații se efectuează în caz de dobîndire a cetățeniei unui alt stat" și „în funcția de ofițer de informații poate fi angajată persoana care nu deține cetățenia unui alt stat".

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre examinare.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

SIS , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1440 locuitori

Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.