14 septembrie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 6863
Academicienii iau atitudine: Această hotărîre va duce la dispariția științei din R. Moldova
14 septembrie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 6863

Academicienii iau atitudine: Această hotărîre va duce la dispariția științei din R. Moldova

Academicienii iau atitudine față de intențiile Guvernului și majorității parlamentare de a „reforma" Academia de Științe a Moldovei, în pofida deciziei Președintelui Dodon Igor de a nu a promulga Legea nr. 190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință și inovare și Codul Educației ale Republicii Moldova), document care implică riscul lichidării Academiei de Științe a Moldovei.

Într-un interviu acordat protalului curentul.md, membrul corespondent al AȘM, domnul Constantin Gaidric, referindu-se la subiectul în cauză, a declarat următoarele: „Așa o experiență a fost pe timpul cînd Ceaușescu se afla la putere, același lucru se face și acum. Ministerul acesta sau mai bine spus mega-ministerul Culturii, Educației și Cercetării are o mie și una de probleme. Practic trăim într-un permanent deficit – grădinițe se închid, școli se închid, din lipsă de fonduri. Cei care se ocupă de asta, în primul rînd trebuie să se gîndească la ce e mai strident...".

De asemenea, reputatul om de știință a menționat: „Eu cred că e o prostie mare ce se face, chiar aș zice că este crimă. Uitați-vă pe site-ul Academiei de Științe – Președintele Academiei Române a scris despre lucrurile astea. Eu chiar nu înțeleg cum s-a făcut, de ce nu au consultat societatea, specialiștii, de ce nu sînt argumente, pentru că eu nu le-am văzut. Cînd se ia orice decizie, care nu ar fi, are și plusuri și minusuri, dar aceasta este o hotărîre care numaidecît va duce la dispariția științei din Republica Moldova. Nu o să treacă mai mult de 5 sau 7 ani și eu prezic că nu o vom mai avea".

Sursa: curentul.md

Cuvinte cheie:

academia , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.